Στο εργαστήρι του πεζογράφου και η πρώτη μεταπολεμική γενιά

Στο εργαστήρι του πεζογράφου και η πρώτη μεταπολεμική γενιά
___________
O Αλέξανδρος Κοτζιάς στον Γιάννη Κοντό
___________

Ο Αλέξανδρος Κοτζιάς μίλησε πολλές φορές στο ραδιόφωνο για θέματα λογοτεχνίας και κριτικής, καλεσμένος συνήθως σε εκπομπές που συμμετείχαν ομότεχνοί του. Είχε πάρει μέρος και στους “Φιλολογικούς περιπάτους στο Μεσοπόλεμο” όπου υποδύθηκε επιτυχώς τον πεζογράφο Αντώνη Τραυλαντώνη. Μια από τις σπάνιες ατομικές του συνεντεύξεις την έδωσε στον φίλο του ποιητή Γιάννη Κοντό που είχε για λίγο καιρό την ραδιοφωνική εκπομπή “Οι εποχές ενός συγγραφέα” στον σταθμό “902 Αριστερά στα FM” (27-12-1990).

Η συζήτηση πέρασε από τα βιογραφικά στοιχεία και το δικό του συγγραφικό εργαστήρι σε γενικότερα θέματα όπως η κριτική της πεζογραφίας, η μετάφραση και η δημοσιογραφία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεκμηριωμένη γνώμη του για τους συνομήλικους του πεζογράφους. Παραθέτω απομαγνητοφωνημένο το σχετικό απόσπασμα:

Το κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς είναι αυτό που θα λέγαμε, με πολύ ευρεία έννοια, η πολιτικοποίηση. Είναι μια άλλη στάση ζωής από εκείνη των προηγούμενων πεζογράφων, των μεσοπολεμικών. Το φαινόμενο, με κάποιες διαλείψεις, επανεμφανίζεται πρόκειται για πολιτικούς συγγραφείς. Όχι κομματικούς, ασχολούνται με την κοινωνία και τις ιστορικές και πολιτικές της περιπέτειες με τρόπο δυναμικό.  Δ ε ν   α π ο δ έ χ ο ν τ α ι ,  α ρ ν ο ύ ν τ α ι.

Φωνοθήκη: Γιώργος Ζεβελάκης
Επιμέλεια: Λάκης Δόλγερας

Φωνητικό τεκμήριο από συνέντευξη του Αλέξανδρου Κοτζιά στον Γιάννη Κοντό (27-12-1990)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: