Το ψάρι του Έντγκαρ Άλαν Πόε

Το ψάρι του Έντγκαρ Άλαν Πόε

 

Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στη νήσο Σάλιβαν συνάντησε τον διάσημο βιολόγο Έντμουντ Ράβενελ, που ήταν ειδικός στα όστρακα. Όταν, μετά από χρόνια, η εκδοτική εταιρεία Haswell, Barrington & Haswell του πρότεινε να παραχωρήσει το όνομα του, με την ανάλογη αμοιβή, σε ένα βιβλίο του Γουάιατ που αφορούσε στα όστρακα και θα επανεκδιδόταν με αρκετές αλλαγές, τις οποίες μάλιστα ανέλαβε να κάνει ο ίδιος ο Πόε, αν και αυτό δεν συμπεριλαμβανόταν στην αρχική συμφωνία, ενθουσιάστηκε.

Μαγεμένος ο Πόε από τα στρείδια και τα όστρακα, την ποικιλομορφία και την ομορφιά τους, έγραψε μια μικρή ιστορία για το ψάρι-στρείδι, που δεν συμπεριελήφθη όμως στο βιβλίο. Ήταν μια ιστορία για ένα ψάρι με σώμα ψαριού αλλά με κεφάλι που έμοιαζε με μεγάλο στρείδι. Σαν άνοιγε το στόμα του μπορούσε να παγιδεύει ότι βρισκόταν στο οπτικό του πεδίο, το κρατούσε μέσα στη στοματική κοιλότητα το περιτύλιγε με άσπρη βλέννα και όταν αποκτούσε τη σκληρότητα, το σχήμα και τη λάμψη του μαργαριταριού το εκτόξευε με δύναμη, λες και ήταν σφαίρα, στο θήραμά του.

Μια βραδιά, ο Πόε φαντάστηκε το ψάρι-στρείδι να στέκεται εμπρός του ακίνητο. Το ψάρι άνοιξε ξαφνικά το στόμα του και τον ρούφηξε ολόκληρο. Παγιδευμένος στην στοματική κοιλότητα, το ψάρι-στρείδι άρχισε να τον τυλίγει με αλλεπάλληλα στρώματα βλέννας που, όσο περνούσε η ώρα, σκλήραινε κι έλαμπε όπως τα μαργαριτάρια. Κάποια στιγμή, το ψάρι-στρείδι εκτόξευσε τη σφαίρα-μαργαριτάρι που είχε τον ίδιο μέσα και βρήκε το σώμα του κατάστηθα, καθώς καθόταν στο γραφείο του και κοιτούσε απορημένος όσα συνέβαιναν. Ζαλισμένος από το απρόσμενο χτύπημα, έπεσε κάτω, η γυναίκα του που άκουσε το θόρυβο, έτρεξε να δει τι συμβαίνει. Τον σήκωσε με φροντίδα από το πάτωμα λέγοντάς του: «Ήλπιζα πως θα κρατούσες τη υπόσχεσή σου να σταματήσεις το ποτό…» και τον βοήθησε να ξαπλώσει στο κρεβάτι. 



ΥΓ. Οι φωτογραφίες με το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε με τίτλο The Conchologist’s First Book είναι από τη βιβλιοθήκη της Virginia, δάνειο από το άρθρο της Ρωξάνης Μαργαρίτη «Τα μαργαριτάρια των άλλων» δημοσιευμένο πρόσφατα στα Αρχεία της θάλασσας, http://archivesofthesea.com/.



 

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: