Ουρές ΙΙ

Ουρές ΙΙ

Σπάνια είδη ψαριών στις φλέβες των κυμάτωνΗ Μαγιορίτα

Οι κάτοικοι που ζουν στο Μπουένος Άιρες κοντά στο Ρίο ντε Πάλμα, λένε ότι έχουν δει πολλές φορές τον Κάρλος Γαρδέλ να τραγουδά στην ακρογιαλιά, πότε μόνος και πότε με τον φίλο του, τον Σαμουέλ Καστριότα και μέσα από το νερό να ξεπροβάλει η Μαγιορίτα, ένα όμορφο ψάρι με ζωηρά χρώματα και να κολυμπά σαν να χορεύει στο ρυθμό του τραγουδιού του Γαρδέλ, κι όταν αυτός γυρνά στην Τσικαρίτα που είναι ο τάφος του, τον ακολουθεί μέσα στη χούφτα ενός αγγελιοφόρου των Ορίτσας. Ο υπεύθυνος του νεκροταφείου της Τσακαρίτα, αιδεσιμότατος Λέο Περάν, αν και είναι ενάντια στην Σαντερία, υποστηρίζει, όχι δημοσίως, ότι έχει δει την Μαγιορίτα να καπνίζει μαζί με τον Κάρλος Γαρδέλ, αργά τα μεσάνυχτα και οι καύτρες των τσιγάρων τους να ξεχωρίζουν από μακριά σαν καντηλάκια.
Κι άλλοι ιερείς έχουν δει ψάρια σαν την Μαγιορίτα να καπνίζουν μανιωδώς μαζί με τους αγαπημένους τους πάνω από τους τάφους. Το πιο διάσημο καπνιστήριο, υποστηρίζει με περισσή περηφάνια ο νεωκόρος Φιλίπ Λεβάν, είναι το Κοιμητήριο του Μονπαρνάς που είναι οι τάφοι των Τριστάν Τζαρά και Σαρλ Μπωντλαίρ.
Το ιχθυόφανο ή ψάρι του Σίβα

Το ιχθυόφανο είχε ένα μόνο σύνθετο και δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το σώμα του μάτι, φτιαγμένο από εκατό χιλιάδες οφθαλμίδια, δεκαπλάσια από ότι έχουν συνήθως τα όντα με σύνθετους οφθαλμούς. Έβλεπε τα πάντα, όλα όσα γίνονταν στον βυθό, στην επιφάνεια και στον αιθέρα κι ήταν τόσα πολλά αυτά που γνώριζε, που ο Σίβα, ο θεός του παράδοξου, του χάρισε μιλιά, με την υποχρέωση να του πει όλα όσα έχει δει. Εντυπωσιάστηκε πολύ ο Σίβα από τις γνώσεις του και το μεταμόρφωσε διαδοχικά σε άνθρωπο, αετό, λιοντάρι, ταύρο, ιπποπόταμο, λαγό, φίδι, σφήκα, σαύρα, μπόντι, όλα αυτά για ένα χρόνο κάθε φορά, με σκοπό να του αναφέρει ποιο από όλα αυτά τα όντα ζει πιό όμορφα και είναι ευτυχισμένο.
Το ιχθόφανο όταν τέλειωσε την αποστολή του είπε στον Σίβα πως κανένα όν δεν είναι όμορφο κι ευτυχισμένο από μόνο του, μόνο όλα μαζί είναι ευτυχισμένα και όμορφα, με μία επιφύλαξη, πως δεν ξέρει πως είναι να είσαι θεός. Ο Σίβα ταράχτηκε από την απάντηση του ιχθυόφανου και η δυστυχία που αισθανόταν πολλές φορές τον πλημύρισε. Άνοιξε τότε την αγκαλιά του και κάλεσε όλα τα όντα να κατοικήσουν μέσα του και να ενωθούν μαζί του. Σύμφωνα δε, με τα κείμενα των Ουπανισάδ, από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο Σίβα έγινε ο υπέρτατος θεός που κυβερνά τους κόσμους όλους.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: