Μπριγκόλε με τρούφα

Satsugu enso roku, 1881
Satsugu enso roku, 1881


Μπριγκόλε με τρούφα μαγείρεψε για πρώτη και μοναδική φορά η Σάμο σε φίλους που την επισκέφθηκαν στο σπίτι της, κοντά στο κάστρο του Λιντς.
Κάθισαν, λοιπόν, αντικρυστά σε ένα τεράστιο, ξύλινο τραπέζι κάπου δεκαοκτώ άτομα. Από την οροφή, ισορροπώντας σε κόκκινη μεταξωτή κλωστή, κατέβηκαν από αέρος τα πιάτα τους, πιάτα ολόλευκα και κενά, δεν περιείχαν τίποτε απολύτως. Αμέσως μετά, άνοιξαν οι πόρτες από δεκαοκτώ κλουβιά που κρέμονταν στους περιμετρικούς τοίχους της σάλας και το δωμάτιο γέμισε άσπρα πουλιά, δεκαοκτώ άσπρα πουλιά, όσα και οι καλεσμένοι. Τα πουλιά, αφού έκαναν έναν γύρο χαρούμενα μέσα στο δωμάτιο, επέλεξαν από έναν συνδαιτημόνα και προσγειώθηκαν μπροστά από το λευκό του πιάτο. Τότε η Σάμο, γνωστή και ως η μάγισσα του Καντέρμπερι, με μια ελαφριά κίνηση του χεριού της έδωσε το σήμα και η επιφάνεια του τραπεζιού άνοιξε και αναδύθηκαν δεκαοκτώ πήλινα σκεύη. Τα πουλιά χώθηκαν αυτοβούλως μέσα στις πήλινες χύτρες κι εντός ολίγου, από το κάθε σκεύος ξεπρόβαλλε μια βελανιδιά μπονσάι, που υψώθηκε τόσο, ώστε να φαίνεται το μεγαλύτερο μέρος των ριζών της.

Η Σάμο είπε: Κλείστε τα μάτια και μόλις νιώσετε της χύτρας που σιγοβράζει τον ατμό, φέρτε στη σκέψη σας μια επιθυμία που πραγματοποιήθηκε και σας απογοήτευσε, ένα παιδικό τραγούδι, μια εικόνα της αβύσσου, ήδη στις ρίζες της βελανιδιάς κρέμονται τρεις μικροί σπόροι μαύρης τρούφας. Συνεχίστε λοιπόν, φέρτε στη σκέψη σας αυτό που μισείτε περισσότερο στον κόσμο, αν αυτό είναι ο εαυτός σας ακόμη καλύτερα, αναλογιστείτε τη μέρα του θανάτου σας, επαναλάβετε από μέσα σας τη μελωδία που σας γεμίζει αφόρητη νοσταλγία, ήδη, άλλοι τρεις κατάμαυροι σπόροι τρούφας κρέμονται από τις ρίζες της βελανιδιάς. Ανοίξτε τώρα τα μάτια και με προσοχή αφαιρέστε όλη την τρούφα και αφήστε την δίπλα από τη χύτρα. Οι βελανιδιές ευθύς αμέσως θα πολλαπλασιαστούν και όλοι μαζί θα νιώσουμε να βρισκόμαστε σε μια υπέροχη αγγλική εξοχή, οι σκιές των πουλιών θα προβάλλουν μέσα από τον ατμό του σκεύους και ξέπνοες θα πέσουν στα πιάτα σας. Δεκαοκτώ σαρκώδεις σκιές πουλιών, μια για τον καθένα, καλά μαγειρεμένες και πάνω τους έξη σπόροι μαύρης τρούφας. Τα πουλιά θα στέκουν όρθια τώρα μπροστά σας και θα σας κοιτούν με αγωνία κατάματα, περιμένοντας τη βούλησή σας: Αν καταφέρετε να ξεκοκαλίσετε μέχρι τέλους τη σκιά τους, θα νιώσετε να πετάτε ελεύθερα μαζί τους στους αιθέρες.

Αυτά συνέβησαν στο σπίτι της Σάμο κοντά στο κάστρο του Λιντς και για την ιστορία «Μπριγκόλε» στην ιαπωνική διάλεκτο Satsugu, σημαίνει νέος άνθρωπος, ο αναδυόμενος νέος εαυτός.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: