Μεταξύ σκύλου και λύκου

Η Μ Ε Ρ Α   Μ Ν Η Μ Η Σ

    29.5.2023

Τρεις έφηβοι απήγαγαν, σκότωσαν και μαγείρεψαν κύκνο – τον πέρασαν για πάπια.
Σύμφωνα με μαρτυρίες οι έφηβοι έφαγαν τον κύκνο και κράτησαν ζωντανά τα τέσσερα μωρά του με σκοπό να τα κάνουν κατοικίδια.
Το περιστατικό έλαβε χώρα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης την Ημέρα Μνήμης (Memorial Day). Η Ημέρα Μνήμης είναι αφιερωμένη στους πεσόντες Υπέρ Πατρίδος.
Σύμφωνα με έναν ινδουιστικό θρύλο, εάν σ’ έναν κύκνο δώσεις γάλα ανακατεμένο με νερό, τότε σαν μάγος ή σοφός ο κύκνος διαχωρίζει το νερό και πίνει μόνον το γάλα. Ο κόσμος μείγμα ψεύδους και πραγματικότητας πάντα. Μαγεία και σοφία τάχα, πού;


Σ Ο Υ Ρ Ο Υ Π Ο

Το σούρουπο χάνονται τα περιγράμματα. Δεν ξεχωρίζει το κουτάβι από τον λύκο. Αμφίσημες μορφές παίρνουν το πάνω χέρι.
Η σύγχυση των μορφών προκαλούσε δέος και μια αίσθηση κινδύνου· άλλοτε. Γι’ αυτό οι Ρωμαίοι –κατόπιν οι Γάλλοι– το σούρουπο εννοούσαν με την έκφραση «μεταξύ σκύλου και λύκου».
Ορίστε που θυμάσαι τις Κλασικές Σπουδές σου, ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο! Έστω τώρα· καθώς ανάβουν τα φώτα της λεωφόρου και το σκοτάδι τρέχει να σε φτάσει.
Ίσως η γλώσσα όλη ξεπηδά από δέος που λησμονιέται στην πορεία.
Άρα μιλάμε με σημάνσεις απολεσθέντων τρόμων;
Άφησέ τα αυτά! Πες την αλήθεια
Νιώθεις σαν σλάβικο τοπωνύμιο που χάθηκε η σημασία του.
Εσύ νιώθεις έτσι. Δεν σου φταίει η γλώσσα ούτε ο τόπος ούτε κανείς.
Κάθε μέρα λόγια κρέμονται από πάνω σου και στάζουν στο πρόσωπό σου και δεν ξέρεις τι να κάνεις ή τι να πεις γι’ αυτά σε ποιον.
Πόσο μοιάζεις με σούρουπο.
Με βεβαιότητα δεν ξέρεις πού ξεκινάς ούτε πού τελειώνεις αλλά πας να βγάλεις κι άκρη!


M A N S P R E A D I N G

Το ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο βρίσκει παρηγοριά σε ελαφρώς παραβατικές απολαύσεις.
Στις 10 Ιουνίου 2023 και ώρα έξι εσπερινή βηματίζει στην αποβάθρα του μετρό. Επιτέλους κάθεται σ’ ένα από τα τρυπητά μεταλλικά καθίσματα κι ανοίγει τα πόδια σαν τους γέρους που αγνοούν τους νέους κανόνες ευπρεπείας στον δημόσιο χώρο. Κι όπως έχει τέσσερα πόδια, το ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο χαλαρώνει πιο πολύ κι από γέρο που του κρέμονται τ’ αρχίδια μέσα απ’ τα καφέ παντελόνια· μάλιστα χαλαρώνει πιο πολύ κι από πασάδες ξένων αιώνων (άλλωστε κατάγεται από τέτοιους). Τι απόλαυση! Ασφαλώς το ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο θα μαζευτεί εάν του κάνουν παρατήρηση και θα ζητήσει συγγνώμη από τυχόν θιγμένες θηλυκότητες.


Μ Ε Τ Ρ Ο

Στο μετρό το ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο ανοιγοκλείνει τα μάτια για να επικοινωνήσει με τα άλλα ζώα. Αυτό επιτρέπεται;Α Γ Α Π Α Μ Ε   Τ Α    Ζ Ω Α

                        3.6.2023

Κόρινθος. «Σαν άνθρωπος», σύμφωνα με μαρτυρίες, περίμενε το δελφίνι να το διασώσουν – Δείτε βίντεο.
Παρά τις προσπάθειες των λουόμενων να το μεταφέρουν στα βαθιά, εκείνο επέστρεφε στα ρηχά· τόσο στην παραλία Καλάμια, όσο και στην παραλία 5Φ νωρίτερα. Οι λουόμενοι τράβηξαν πολλά βίντεο και φωτογραφίες. Ένιωθαν σπουδαίοι καταγράφοντας το έκτακτο περιστατικό και σπουδαιότεροι ακόμη που βοηθούσαν.

                        4.6.2023

Κόρινθος. Νεκρό το δελφίνι που είχε χάσει τον προσανατολισμό του.Κ Α Λ Λ Ι Τ Ε Χ Ν Ε Σ

Το ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο είναι ένας άνθρωπος που έχει παραδώσει τα όπλα.
Του ‘πανε πως καταφύγιο είναι η Τέχνη κι έτσι βρέθηκε έξω από ένα θέατρο.
Οι καλλιτέχνες κάνουν κατάληψη. Μήπως και διορίζονται, λέει, ευκολότερα στο Δημόσιο. Ορίστε τι θα πει να παλεύεις στη ζωή!
Καλύτερα να κάνατε μια κατάληψη με το αντίθετο αίτημα· να αποκλείονται δια ροπάλου οι καλλιτέχνες από το Δημόσιο.

«Καλλιτέχνης είναι εκείνος που έχει θέσει στόχο ζωής την εύρεση ενός προσωπικού νοήματος» — Schlegel


Αυτό γράψτε στα πανό σας.Τ Ι   Ε Ι Ν Α Ι   Χ Ω Ρ Ο Σ

                    6.6.2023

Σέρρες. Φωλιά πελαργών σε κολόνα της ΔΕΗ πήρε φωτιά – η μαμά πελαργός κοιτούσε.
Ολοσχερώς κάηκε η πελαργοφωλιά κι οι μικροί πελαργοί που ήταν ανήμποροι να την αφήσουν. Γύρω από τη φλεγόμενη φωλιά το ζευγάρι των πελαργών έκανε κύκλους συνεχώς.

                        10.6.2023

Ρέθυμνο. Επί πέντε ώρες έψαχνε θαλάσσια χελώνα να βρει χώρο να γεννήσει τα αυγά της αλλά έπεφτε σε ξαπλώστρες.


Ο Δ Ο Σ   Α Λ Α Μ Α Ν Α Σ

Το ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο δεν βολεύεται πουθενά. Συνέχεια έξω· αλλά και συνεχώς σαν να κάθεται στ’ αγκάθια. Τουλάχιστον να προσπαθούσε να ηρεμήσει, μόνον πηγαίνει από εδώ και από εκεί και μετά δεν ξέρει πού αλλού να πάει.
Πάντως συμφωνεί πως βασικά πάλι καλά που έχουμε τους καλλιτέχνες να μας διαπαιδαγωγούν και να μας ποδηγετούν. Κάθε μέρα οι καλλιτέχνες ανακοινώνουν το Δίκαιο και το Αληθές επί παντός επιστητού χάρις σε μια ενορατική πρόσβαση στη Δικογραφία των Πάντων. Το ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο θαυμάζει τους καλλιτέχνες. Τόσο που στο τέλος εξαντλείται απ’ το να τους θαυμάζει τόσο.
Σ’ ένα χρέπι στην οδό Αλαμάνας το ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο πέτυχε έναν άθλιο μονόφθαλμο αίλουρο που ‘χε ένα κουδουνάκι περασμένο στο λαιμό. Του ‘κλεισε το μάτι κι αυτός έκανε το ίδιο. Στο μάτι του αίλουρου διέκρινε είτε πολύ μεγάλη σοφία είτε πολύ μεγάλo σκοτάδι. Κι όλα ήρθαν στη θέση τους και το ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο αναθάρρησε.Λ Ε Σ   Ν Α;

Με την ευκαιρία της γενικής αοριστίας αναρωτήσου κι εσύ μήπως καλλιτέχνες δεν είναι αυτοί που σου εμφανίζονται ως τέτοιοι· αλλά ζώα στα χαλάσματα που αγνοούν πως είναι οι πραγματικοί καλλιτέχνες της όλης ιστορίας και γι’ αυτό δεν απαιτούν ούτε διεκδικούν το παραμικρό.Α Τ Α Ρ Α Ξ Ι Α

                        14.6.2023

Τρομακτικό περιστατικό έλαβε χώρα στον Ισημερινό, όπου ένας τεράστιος γύπας εμβόλισε το πιλοτήριο ενός πολεμικού αεροσκάφους σπάζοντας τον ανεμοθώρακα (πιο ωραία λέξη απ’ το παρμπρίζ) και τραυματίζοντας τον πιλότο στο πρόσωπο. Ο κυβερνήτης με αξιοθαύμαστη αυτοκυριαρχία διατήρησε τον έλεγχο του σκάφους και κατέγραψε σε βίντεο μέρος του περιστατικού. Τα πλάνα δείχνουν το θανάσιμα πληγωμένο πτηνό να επικρέμαται πάνω από τον ατάραχο πιλότο και να τον λούζει στο αίμα. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε κανονικά με το πέρας της αποστολής και η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.


Α Τ Υ Χ Η Μ Α Τ Α

«Μοιάζουμε σχεδόν όλοι με τα πιο απαίσια ζώα», γράφει ο Επίκτητος τον πρώτο αιώνα, τότε που όλα ήταν ρευστά και μεταβλητά όπως τώρα. Συνεχίζει ως εξής: «Τον νου σας! Μην γίνετε κι εσείς τέτοια απόβλητα της ζωής, μην γίνετε ατυχήματα»: μή τι τούτων ἀποβῆτε τῶν ἀτυχημάτων.

Δάσκαλε· πολύ αργά.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: