Οι ειδικοί φακοί

Οι ειδικοί φακοί

Καθόμουν στην κουζίνα απολαμβάνοντας το ζουμερό μου χάμπουργκερ όταν ξαφνικά το κουδούνι της εξώπορτας άρχισε να βαράει επίμονα. Έτρεξα ν΄ ανοίξω με το στόμα ακόμη γεμάτο. Μπροστά μου στεκόταν ένας νεαρός της Speedex μ’ ένα μικρό δέμα στο χέρι. «Είστε ο κ. Δάκης», είπε. «Ναι», απάντησα. «Αυτό είναι για εσάς». «Ποιος είναι ο αποστολέας», ρώτησα. «Κ. Σάρας», είπε. «Υπογράψτε εδώ παρακαλώ». Πήρα το δέμα και το άνοιξα με προσοχή. Περιείχε ένα dvd κι ένα σημείωμα που έγραφε: «Για να βελτιώσεις την απόδοσή σου». Το έβαλα στον υπολογιστή που ήταν ήδη ανοιχτός στο γραφείο μου και στην οθόνη εμφανίστηκε ο Negreanu, ο πιο διάσημος επαγγελματίας παίκτης του πόκερ! Το dvd ήταν μια επιλογή από τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα του - θρυλικές μονομαχίες με άλλους γνωστούς χαρτοπαίκτες τους οποίους ο Negreanu είχε κατατροπώσει.*

Πρέπει να είδα το dvd πάνω από εκατό φορές. Μελέτησα με προσοχή κάθε κίνηση του Daniel, τον τρόπο που κοιτούσε ή πείραζε τους συμπαίκτες του, που χάιδευε τις μάρκες προτού μιλήσει. Μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα πως ήμουν πλέον έτοιμος να συμμετάσχω κι εγώ σ’ ένα από τα διεθνή πρωταθλήματα στα οποία πρωταγωνιστούσαν εδώ και χρόνια αυτός και οι άσπονδοι φίλοι του. Δυο μέρες αργότερα βρισκόμουν στο Λας Βέγκας, στο Caesars Palace, και καθόμουν σ’ ένα από τα τραπέζια στη μεγάλη σάλα περιμένοντας ν’ αρχίσει το τουρνουά.

Η πρώτη μέρα κύλησε ήρεμα. Είχα μέτριο φύλλο, αλλά είχα καταφέρει να μείνω ζωντανός. Είχα ακόμη αρκετές μάρκες μπροστά μου. Τριάντα blinds τουλάχιστον. Τη δεύτερη μέρα όμως ένας Αυστραλός πιτσιρικάς με πέταξε έξω, κάνοντας κέντα στο river, ενώ είχα Ρηγάδες στο χέρι! Έκανα all in, preflop, όπως θα έκανε κι ο «δάσκαλος», κι αυτός ο άθλιος έκανε call με επτά και οκτώ!

Καθόμουν περίλυπος στο μπαρ πίνοντας ένα διπλό Chivas, όταν ξαφνικά ένιωσα να με χτυπάει κάποιος ελαφρά στον ώμο. Γύρισα και με έκπληξη είδα ότι ο άγνωστος που είχε μόλις διακόψει τις μαύρες μου σκέψεις ήταν ο Negreanu ο ίδιος! «Σε παρακολουθώ από τη στιγμή που ήρθες», είπε. «Ήσουν τρομακτικά άτυχος απόψε. Είχες πολύ καλό φύλλο, αλλά πάντα κάποιος στο τραπέζι είχε καλύτερο. Μη παίξεις άλλο. Το Vegas έχει κι άλλα ‘αξιοθέατα’». «Εσύ γιατί πάντα κερδίζεις;» είπα. «Φοράω ειδικούς φακούς. Βλέπω τα φύλλα των αντιπάλων μου», είπε. «Ξέρω πότε να χτυπήσω, πότε να μπλοφάρω, πότε να πάω πάσο». «Ειδικούς φακούς;» είπα. «Ναι», είπε. «Και δεν φοβάσαι μήπως σε πιάσουν;» είπα. «Όχι», είπε. «Πώς κι έτσι;» είπα. «Οι φακοί έχουν γίνει πια ένα με τα μάτια μου».

Ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο. Στην άλλη γραμμή ήταν ο Χρήστος. «Γιατί δεν απαντάς στα μηνύματα στο What’s Up; Στις 9.00 παίζουμε στον Δημήτρη». «Δεν μπορώ να έρθω», είπα. «Γιατί;» είπε. «Δεν μπορώ. Μην επιμένεις», είπα. «Είσαι άρρωστός;» είπε. «Κόλλησες μήπως τον ιό;» «Όχι», είπα. «Έχεις ραντεβού με καμιά δικηγορίνα στο ‘Μποέμ’;» είπε «Όχι», είπα. «Τότε;» είπε. «Δεν φοράω τους ειδικούς φακούς», είπα. «Μα εσύ δεν φοράς φακούς», είπε. «Αυτό είναι το πρόβλημα», είπα.

————————
*Daniel Negreanu (1974- ): Καναδός επαγγελματίας παίκτης του πόκερ ο οποίος έχει κερδίσει έξι φορές το WSOP (World Series of Poker) και δύο το WPT (World Poker Tour). Η ανεξάρτητη εταιρεία κατάταξης των παικτών του πόκερ, Global Poker Index, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Negreanu αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης του πόκερ της τελευταίας δεκαετίας.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: