Mε 940 χιλιόμετρα την ώρα

Κάθε μήνα, σας προτείνουμε έναν τρόπο για να διασχίσετε 90΄΄ της ζωής σας. Τι ψυχή έχουν;

Aπό το έργο του Εadweard Μuybridge «Human & Αnimal Locomotion» (1887)
Aπό το έργο του Εadweard Μuybridge «Human & Αnimal Locomotion» (1887)

Πληροφορούμε τους αναγνώστες αυτού του άρθρου πως επειδή η Ελλάδα έχει γεωγραφικό πλάτος 40 μοίρες βόρειο, εάν σταματήσει η Γη να περιστρέφεται, θα εκτιναχθούν όλοι με ταχύτητα 940 χιλιομέτρων την ώρα.

—————————  ¤ ————————


Τα προκαταρκτικά

Ας υποθέσουμε, αναγνώστη, ότι κάθεσαι σε ένα κυριακάτικο παγκάκι τρεις ώρες τώρα. Μόνος. Το παγκάκι βρίσκεται σε ένα πάρκο. Ένα θλιβερό πάρκο. Το πάρκο βρίσκεται σε μια πόλη. Μια θλιβερή πόλη. Η πόλη βρίσκεται πάνω σε έναν πλανήτη. Γη τον λένε. Θλιβερός-ξεθλιβερός, είναι ένας πλανήτης γεμάτος με παγκάκια. Αν έχεις τις κατάλληλες γνώσεις, μπορεί και να την περάσεις καλά καθισμένος σε ένα από αυτά. Γιατί, ενώ είσαι μόνος και βαριέσαι, έρχεται πλάι σου και κάθεται ένα άλλο πλάσμα. Δυο χέρια, δυο πόδια, δυο μάτια, ένα κεφάλι. Πιθανότατα γήινος. Κοιταζόσαστε πλαγιομετωπικά. Θέλεις να πεις κάτι έξυπνο, για να σε λατρέψει αυτός ο γήινος. Όλοι οι γήινοι θέλουν να λατρεύονται. Μερικοί θέλουν να λατρεύουν κιόλας. Μακάρι ο διπλανός σου να είναι ένας από αυτούς. Λοιπόν, γυρίζεις και τον ρωτάς: «Άραγε τι θα γινόταν αν η Γη σταματούσε ξαφνικά να περιστρέφεται;» Πολύ σούπερ ερώτηση.


Και τώρα, δράση 90′′

Έχεις ενενήντα δευτερόλεπτα στη διάθεσή σου, για να στοχαστείς τα παρακάτω πριν του απαντήσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι αν φρενάριζε απότομα η Γη, τότε, όλα τα πράγματα που είναι πάνω της, οι άνθρωποι, τα αμάξια, τα καράβια, οι πανεπιστημιακοί , τα κλειδιά μέσα από τις τσέπες των ανθρώπων, θα έπεφταν στο αχανές διάστημα. Σα να τινάζεις ένα χαλί στο μπαλκόνι.
Όχι όμως. Αυτό είναι λάθος, πλάνη, ψιλοχαζό. Διότι υπάρχει ο νόμος της αδράνειας. Όπως όταν φρενάρει απότομα ένα αυτοκίνητο. Ό,τι έχει μέσα του, θέλει να τιναχτεί μπροστά και να γίνει ένα με το παρμπρίζ. Γι' αυτό, να τις φοράτε τις ζώνες σας. Για να μη φορέσετε το παρμπρίζ.
Ο συγκάτοικος στο παγκάκι σε κοιτάζει με βλέμμα γλαρό. Αν δεν οφείλεται στη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών αυτό το βλέμμα, τότε αποτελεί την πρώτη ένδειξη της λατρείας του για εσένα την οποία πρόκειται να πάθει πολύ σύντομα. Αφήνεις να περάσουν 17 δευτερόλεπτα, και του απαντάς: «Αν σταματήσει απότομα να γυρίζει η Γη, τότε όσα βρίσκονται πάνω της θα συνεχίσουν να κινούνται, ακολουθώντας την περιστροφική κίνησή της, κι ύστερα θα πέσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Πάνω στη Γη θα πέσουν, φυσικά. Η ταχύτητά τους εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο βρίσκονται.» Πληροφορούμε τους τυχόν Έλληνες εμβρόντητους αναγνώστες αυτού του άρθρου πως επειδή η Ελλάδα τους έχει γεωγραφικό πλάτος 40 μοίρες βόρειο, θα εκτιναχθούν όλοι με ταχύτητα 940 χιλιομέτρων την ώρα.
Παύση άλλων 17 δευτερολέπτων τώρα. Το βλέμμα του άλλου γήινου εξακολουθεί να είναι γλαρό. Θερίζουν τα ψυχοτρόπα στις μέρες μας. Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Σαν τι άλλο; Ε, να, αυτός ο άγνωστος συνταξιούχος, εκτός από το γέρικο κορμί του έβγαλε και τις αναμνήσεις του βόλτα, να ξεσκάσουν κι αυτές λίγο. Τόσα χρόνια κλεισμένες στο ίδιο μυαλό μπαϊλντίσανε. Μια από αυτές τις αναμνήσεις παριστάνει εκείνη τη μοιραία βραδιά, όταν ο ξένος μας ερωτεύτηκε τη γυναίκα τής ζωής του, την οποία και παντρεύτηκε τελικά. Η γυναίκα αυτή, μετά από 56 χρόνια γάμου, είναι πια πεθαμένη. Τη στιγμή που την ερωτεύτηκε, ο ξένος μας ένιωσε τη Γη να σταματάει κάτω από τα πόδια του. Και τώρα, αυτή η ανάμνηση ακούει τούτες τις επιστημονικές εξηγήσεις, από εσένα αναγνώστη, και έχει μείνει με το στόμα ανοιχτό. Άπνοη, εμβρόντητη, άναυδη, σπίτσλες. Και βέβαια, όταν μια ανάμνηση μένει άπνοη, εμβρόντητη, άναυδη και σπίτσλες. τότε το βλέμμα του γήινου φορέα της είναι γλαρό. Ώστε δεν είχε σταματήσει η Γη να γυρνάει κάτω από τα πόδια μου τότε; αναρωτιέται αυτός. Όχι, ξένε, δεν είχε σταματήσει η Γη να γυρνάει κάτω από τα πόδια σου τότε. Ούτε για μισό νανοσεκόντ. Για χαζή την πέρασες;

Τέλος χρόνου.


Αμέσως μετά

ΕΠΙΜΥΘΙΟ: Εάν θέλετε να πιστεύετε πως κάποτε η Γη για χάρη σας σταμάτησε να γυρνάει κάτω από τα πόδια σας, τότε να μην κάθεστε σε παγκάκια μαζί με αγνώστους.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: