Ναι, μπορεί

Κάθε μήνα, σας προτείνουμε έναν τρόπο για να διασχίσετε 90'' της ζωής σας. Τι ψυχή έχουν;

Μήπως κάθε μέρα ο άνθρωπος γίνεται όλο και πιο άνθρωπος, μοιάζοντας με δίποδο σαρκωμένο δοκίμιο του Παπανούτσου;Τα προκαταρκτικά

Μπορεί ένας γήινος με διατριβή στον Χάιντεγκερ να ξεριζώσει και να φάει την καρδιά ενός άλλου; Μπορεί ένας άνθρωπος που είναι καλωδιωμένος στο ίντερνετ, στο τουίτερ και σε όλα τα σχετικά κοινωνικά δίκτυα να πετάει τη σκουπιδοσακούλα από το μπαλκόνι του; Μπορεί ένας σούπερ cyber μεταμονδέρνος χειριστής ηλεκτρονικού βιβλίου να μην γνωρίζει να βράσει ένα μελάτο αυγό; Συνελόντι ειπείν, η πρόοδος της ανθρωπότητας είναι γραμμική; Κάθε αύριο και καλύτερα; Κάθε μέρα ο άνθρωπος γίνεται όλο και πιο άνθρωπος, μοιάζοντας με δίποδο σαρκωμένο δοκίμιο του Παπανούτσου;

Και τώρα, δράση 90′′

Τον Δεκέμβριο του 1907 ο υπονωμοτάρχης Νικόλαος Παπακωνσταντίνου στάλθηκε μαζί με έναν χωροφύλακα στο χωριό Ματαράγκα Καρδίτσης, όπου και τοποθετήθηκε ως διοικητής του χωριού, για να επιβάλει την τάξη. Μετά από λίγες μέρες συνέταξε και δημοσιοποίησε την παρακάτω αστυνομική διαταγή, η οποία έφτασε πρόσφατα στα χέρια μου:

«1/ Απαγορεύετε το βρισίδιν το φονασκίν και εντός του καφενίου το ανεμίζιν διότι είναι χιμόνας και εσθάνετέ τις αποφορά από τη βρόμα. Όστις επιθιμή να ανεμιστή να εξέρχετε έξοθεν του καφενίου.
2/ Ίδα πολές γυναίκες να πιάνουν τη σιγγούνα μετά του υποκαμίσου να το τραβούν προς τα έμπροσθεν να ανίγουν τα πόδια και να ουρούν ορθίος. Το τιούτον είναι απαράδεκτο και πρέπη άνεφ χρονοτριβίς να τις βρακόσετε άπαξ και διαπαντός.
3/ Όταν λίαν προΐαν πάτε τα γελάδια στο γελαδάρη και γιρίζοντας πρέπη ανιπερθέτος να μαζέβετε τις σβονιές των ζώον από το δρόμο διότι δεν έχη που να πατίση όστις
βαδίζη εις τας οδούς του χωρίου.
4/ Σε κάθε πανιγίρι αποκριές πάσχα και γάμους που βαδίζη καλοντιμένος ο κόσμος και πάι στην Εκλισία και μετά χορέβη στα σιργιάνια και στους γάμους πρέπη άπαντα τα σκυλιά να είναι δεμένα δια χονδρόν αλισίδεον και σχινίον προς αποφιγίν ατιχιμάτων εκ τον σκιλοδακομάτων.
5/ Να μην πίνετε πολί ινοπνεβματόδη ποτά τσίπουρα και ίνους και μετά ξερνοβολάτε και κάνετε χαζομάρες.
6/ Όπιος συληφθή παραβάτις θα τον σιλάβο θα τον κλίσω στο σχολίο και αλίμονό του θα τον ταράξο και θα τον μαβρίσο στο ξίλο.

Να με σιμχορίτε αν έκανα κάπιο σιντακτικό λάθος καθότι τελίοσα και εγώ την τρίτην του Δημοτικού σχολίου διότι δεν με έστιλε ο πατέρας μου από το χωρίον εις τιν Λάρισαν για να μάθο περισότερα γράματα. Σαν γκαραγκούνος που είμε και εγό καταλαβένετε άπαντες τας γραφάς μου τας οπίας θέλετε δεν θέλετε θα τας τιρίσετε ανιπερθέτος.»

Τέλος χρόνου.

Αμέσως μετά

Έχεις τώρα ολίγον χόμγουορκ να επιτελέσεις. 1/ Αναλογίσου αν κάποια από τις παραπάνω παραβατικές συμπεριφορές έχει εκλείψει ή έστω μειωθεί στις μέρες μας. 2/ Στοχάσου ποιαν από όλες απολαμβάνεις εσύ να ασκείς. 3/ Ποια ερώτηση θα ήθελες να υποβάλλεις στον υπονωμοτάρχη Νικόλαο Παπακωνσταντίνου;

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: