Επιστολές ή περί άλλα...

¤¦ Στη στή­λη αυ­τή δη­μο­σιεύ­ο­νται εν­δια­φέ­ρου­σες επι­στο­λές γνω­στών καλ­λι­τε­χνών (συγ­γρα­φέ­ων, μου­σι­κών, ζω­γρά­φων,...) απευ­θυ­νό­με­νες σε φί­λους, συ­να­δέλ­φους, οι­κεί­ους ή απλώς γνω­στούς, στις οποί­ες ανα­φέ­ρο­νται σε θέ­μα­τα που ου­δε­μία σχέ­ση έχουν με το καλ­λι­τε­χνι­κό τους έρ­γο ού­τε, ει δυ­να­τόν, με τις τέ­χνες γε­νι­κό­τε­ρα. Μπο­ρεί να πρό­κει­ται για θέ­μα­τα προ­σω­πι­κά ή επι­και­ρό­τη­τας, να αφο­ρούν τρα­γι­κά συμ­βά­ντα ή να σα­τι­ρί­ζουν κα­τα­στά­σεις και αν­θρώ­πους. Το πιο ση­μα­ντι­κό κρι­τή­ριο για την επι­λο­γή τους θα εί­ναι το εν­δια­φέ­ρον που πα­ρου­σιά­ζουν, φυ­σι­κά, αλ­λά και το κα­τά πό­σο, μέ­σα από αυ­τές, δια­φαί­νο­νται πλευ­ρές της προ­σω­πι­κό­τη­τας των επι­στο­λο­γρά­φων ή των απο­δε­κτών, που απέ­χουν ή και επι­βε­βαιώ­νουν τη συμ­βα­τι­κή ει­κό­να που έχου­με δια­μορ­φώ­σει στο νου μας για τους καλ­λι­τέ­χνες αυ­τούς σαν άτο­μα. Ως εκ τού­του, η επι­λο­γή των επι­στο­λών εί­ναι κα­θα­ρά υπο­κει­με­νι­κή.


Tomioka Tessai: «Το όρος των Αθανάτων» (Πηγή:Google Art Project
Tomioka Tessai: «Το όρος των Αθανάτων» (Πηγή:Google Art Project

ΕΠΙ­ΣΤΟ­ΛΗ ΤΟΥ
ΑΚΙ­ΡΑ ΚΟΥ­ΡΟ­ΣΑ­ΒΑ

ΣΤΟΝ
ΙΝ­ΓΚ­ΜΑΡ ΜΠΕΡ­ΓΚ­ΜΑΝ


(1988)

Αγα­πη­τέ κε Μπέρ­γκ­μαν,

Θα ήθε­λα να σας συγ­χα­ρώ επ' ευ­και­ρία των εβδο­μη­κο­στών σας γε­νε­θλί­ων.

Το έρ­γο σας με αγ­γί­ζει στην καρ­διά κά­θε φο­ρά που το βλέ­πω και έχω μά­θει πολ­λά από τα έρ­γα σας και έχω πά­ρει κου­ρά­γιο από αυ­τά. Θα ήθε­λα να εί­στε πά­ντα σε κα­λή υγεία ώστε να δη­μιουρ­γή­σε­τε κι άλ­λες υπέ­ρο­χες ται­νί­ες για εμάς.

Υπήρ­χε ένας σπου­δαί­ος καλ­λι­τέ­χνης στην Ια­πω­νία ονό­μα­τι Τεσ­σάι Το­μιό­κα* που έζη­σε κα­τά την πε­ρί­ο­δο Μέι­τζι (τέ­λη του 19ου αιώ­να). Ο καλ­λι­τέ­χνης αυ­τός εί­χε ζω­γρα­φί­σει πολ­λούς εξαι­ρε­τι­κούς πί­να­κες από τό­τε που ήταν ακό­μα νέ­ος, και όταν έφτα­σε στη ηλι­κία των ογδό­ντα ετών, άρ­χι­σε ξαφ­νι­κά να ζω­γρα­φί­ζει πί­να­κες που ήταν πο­λύ κα­λύ­τε­ροι από τους προη­γού­με­νους, σαν να ζού­σε μια υπέ­ρο­χη άν­θη­ση. Κά­θε φο­ρά που βλέ­πω τους πί­να­κές του συ­νει­δη­το­ποιώ ότι ο άν­θρω­πος δεν εί­ναι ικα­νός να δη­μιουρ­γή­σει έρ­γα πραγ­μα­τι­κά κα­λά αν δεν έχει φτά­σει στα ογδό­ντα του.

Ο άν­θρω­πος γεν­νιέ­ται μω­ρό, γί­νε­ται αγό­ρι, περ­νά­ει την νε­ό­τη­τα, την ακ­μή της ζω­ής και τε­λι­κά ξα­να­γί­νε­ται μω­ρό προ­τού να τε­λειώ­σει την ζωή του. Κα­τά την γνώ­μη μου, αυ­τή εί­ναι η ιδα­νι­κό­τε­ρη πο­ρεία στη ζωή.

Πι­στεύω ότι θα συμ­φω­νή­σε­τε κι εσείς πως ο άν­θρω­πος γί­νε­ται ικα­νός να δη­μιουρ­γή­σει γνή­σια έρ­γα τέ­χνης, χω­ρίς κα­νέ­ναν πε­ριο­ρι­σμό, κα­τά την πε­ρί­ο­δο της δεύ­τε­ρης μω­ρου­δια­κής του ηλι­κί­ας.

Εί­μαι εβδο­μή­ντα επτά (77) χρο­νών και εί­μαι πε­πει­σμέ­νος ότι τώ­ρα ξε­κι­νά­ει το πραγ­μα­τι­κό έρ­γο μου.

Ας αντέ­ξου­με, και οι δύο μας, για το κα­λό των ται­νιών.

Με τους θερ­μό­τε­ρους χαι­ρε­τι­σμούς μου

Ακί­ρα Κου­ρο­σά­βα


* Ο Τεσ­σάι Το­μιό­κα (Tessai Tomioka, 1837-1924) ήταν ση­μα­ντι­κός Ιά­πω­νας ζω­γρά­φος της «λό­γιας ζω­γρα­φι­κής» (Bunjinga) ή Nanga, μιάς τά­σης που ξε­κί­νη­σε τον 17ο αιώ­να και κο­ρυ­φώ­θη­κε τον 18ο. Η φι­λο­σο­φι­κές του από­ψεις ήταν βα­θιά ρι­ζω­μέ­νες στην δι­δα­σκα­λία του Κομ­φού­κιου και, αντί­θε­τα από άλ­λους καλ­λι­τέ­χνες, δεν επηρ­ρε­ά­στη­κε κα­θό­λου από το άνοιγ­μα της Ια­πω­νί­ας στη Δύ­ση με­τά το 1868.


Ο Κουροσάβα (στο κέντρο) με τον Τζορτζ Λούκας και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα
Ο Κουροσάβα (στο κέντρο) με τον Τζορτζ Λούκας και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα

Ο Ακί­ρα Κου­ρο­σά­βα (Akira Kurosawa, 1910-1998), όταν έγρα­ψε την επι­στο­λή αυ­τή ήταν διά­ση­μος σκη­νο­θέ­της, έχο­ντας γυ­ρί­σει όσες ται­νί­ες του θε­ω­ρού­νται σή­με­ρα κο­ρυ­φαί­ες. Εί­χε πε­ρά­σει μια σκο­τει­νή πε­ρί­ο­δο, από την οποία βγή­κε γυ­ρί­ζο­ντας την Σο­βιε­τι­κή συ­μπα­ρα­γω­γή Ντερ­σού Ου­ζα­λά 1975) και τις επι­κές ται­νί­ες Κα­γκε­μού­σα (1980) και Ραν (1985) με βο­ή­θεια και χρη­μα­το­δό­τη­ση των Τζόρτζ Λού­κας, Στί­βεν Σπίλ­μπεργκ και Φράν­σις Φ. Κό­πο­λα. Με­τά τα ογδό­ντα του, γύ­ρι­σε τρείς ακό­μα ται­νί­ες, από τις οποί­ες ξε­χω­ρί­ζει Τα όνει­ρα (1990).


Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με τον Τσαρλς Μπρόνσον
Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με τον Τσαρλς Μπρόνσον


Ο Ίν­γκ­μαρ Μπέρ­γκ­μαν (Ingmar Bergman, 1918-2007) στα εβδο­μή­ντα του ήταν επί­σης πα­γκό­σμια ανα­γνω­ρι­σμέ­νος σκη­νο­θέ­της και εί­χε γυ­ρί­σει όλες τις, κλα­σι­κές σή­με­ρα, ται­νί­ες της φιλ­μο­γρα­φί­ας του. Με­τά τα ογδό­ντα του δού­λε­ψε μό­νο για την τη­λε­ό­ρα­ση.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: