Επιστολές ή «Περί άλλα...»

Στη στήλη «Επιστολές ή περί άλλα...» δημοσιεύονται ενδιαφέρουσες επιστολές γνωστών καλλιτεχνών (συγγραφέων, μουσικών, ζωγράφων,...) απευθυνόμενες σε φίλους, συναδέλφους, οικείους ή απλώς γνωστούς, στις οποίες αναφέρονται σε θέματα που ουδεμία σχέση έχουν με το καλλιτεχνικό τους έργο ούτε, ει δυνατόν, με τις τέχνες γενικότερα. Μπορεί να πρόκειται για θέματα προσωπικά ή επικαιρότητας, να αφορούν τραγικά συμβάντα ή να σατιρίζουν καταστάσεις και ανθρώπους. Το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή τους θα είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, φυσικά, αλλά και το κατά πόσο, μέσα από αυτές, διαφαίνονται πλευρές της προσωπικότητας των επιστολογράφων ή των αποδεκτών, που απέχουν ή και επιβεβαιώνουν τη συμβατική εικόνα που έχουμε διαμορφώσει στο νου μας για τους καλλιτέχνες αυτούς σαν άτομα. Ως εκ τούτου, η επιλογή των επιστολών θα είναι καθαρά υποκειμενική.

Επιστολές ή «Περί άλλα...»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΜΑΛΕΡ
ΣΤΟΝ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΛΟΡ

———————

Ίγκλαου,1 καλοκαίρι 1884

Αγαπητέ μου Φριτς,

Με πόση χαρά έλαβα τα οριστικά νέα σχετικά με την επικείμενη άφιξή σου! Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα γέλια μου, βρε θεοπάλαβε, για τους ενδοιασμούς σου, που δεν μπορούσα να τους καταλάβω ακόμα κι όταν ξαναδιάβασα το πρώτο σου γράμμα. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ακόμα η όποια παρεξήγηση μεταξύ μας; Υπήρξαμε πάντα ειλικρινείς και ανοιχτοί ο ένας προς τον άλλο και σίγουρα μπορούμε να εμπιστευόμαστε μια τέτοια απόλυτα ανέφελη φιλία, χωρίς καμία σκιά αμφιβολίας.
Όλοι μας ανυπομονούμε να σε έχουμε εδώ, μαζί μας. Αν καταλαβαίνω σωστά, παίρνεις το μεσημεριανό τραίνο (1.45 μμ) από την Βιέννη τη Δευτέρα, που φτάνει στο Ίγκλαου στις 7.00 μμ., οπότε και θα σε περιμένω στο σταθμό. Παρεμπιπτόντως, θα συναντήσεις εδώ και την αδελφή Πόλντι,2 ίσως και τον σύζυγό της. Λυπάμαι που θα σ’το πω, όμως πρέπει να είσαι έτοιμος και για μία ακόμη έκπληξη· έξω από το παράθυρο του δωματίου που θα μοιραστούμε (είναι το μόνο που είναι τελείως ανεξάρτητο από το υπόλοιπο σπίτι και είναι ο λόγος που θέλω να το κρατήσω για το καλό και των δυό μας) ο άξιος γείτονας έχει χτίσει ένα χοιροστάσιο, του οποίου οι χαριτωμένοι ένοικοι θα μας τραγουδούν ένα νανούρισμα σχεδόν κάθε βράδυ και μια σερενάτα κάθε αυγή. Επιπλέον, υπάρχει ένα κοπάδι κεφάτες όρνιθες που αποθέτουν τα αυγά τους κάθε πρωί και διαλαλούν το γεγονός αυτό προς όλους ανεξαιρέτως με αντιπαθέστατα κακαρίσματα.

Ανυπομονώ να σε δω!

Τους θερμότερους χαιρετισμούς από όλη την οικογένειά μου και εμένα.

Δικός σου

Γκούσταβ

Θα σε συναντήσω στο σταθμό του Ίγκλαου τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Μάλερ στην Αμερική (1909)
Ο Μάλερ στην Αμερική (1909)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. Το Ίγκλαου (Iglau), σημερινό όνομα Τζιχλάβα (Jihlava), είναι πόλη της Τσεχίας, την εποχή όμως που γράφτηκε η επιστολή αυτή ανήκε στην Αυστρο-Ουγγαρία. Εκεί μεγάλωσε ο Γκούσταβ Μάλερ και ήταν το πατρικό του σπίτι.
2. Πρόκειται για την αδελφή του, Λεοπολδίνη Μάλερ (1863-89), σύζυγο του Λούντβιχ Κίτνερ.

Ο Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911) όταν έγραψε την επιστολή αυτή είχε ολοκληρώσει τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο της Βιέννης, ήταν «Μουσικός Διευθυντής και Διευθυντής χορωδίας» στο Βασιλικό Θέατρο της πόλης Κάσελ, έχοντας μια πολύ δύσκολη σχέση με τον Kapellemeister του Θεάτρου. Είχε ήδη συνθέσει τα πρώτα του ορχηστρικά έργα θα ολοκλήρωνε την Πρώτη Συμφωνία το 1888.

O Φρίντριχ Λορ (Friedrich Löhr) (1859-1924) ήταν αρχαιολόγος και στενός φίλος του Μάλερ από τα φοιτητικά χρόνια στη Βιέννη. Παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα και μεταξύ των μαθητών του ήταν ο Ότο και η Έμμα Μάλερ, αδέλφια του Γκούσταβ. Υπήρξε ο πρώτος Γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Βιέννης από την ίδρυσή της το 1898, θέση που κράτησε μέχρι τον θάνατό του.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: