Eπιστολές ή περί άλλα...

Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται ενδιαφέρουσες επιστολές γνωστών καλλιτεχνών (συγγραφέων, μουσικών, ζωγράφων,...) απευθυνόμενες σε φίλους, συναδέλφους, οικείους ή απλώς γνωστούς, στις οποίες αναφέρονται σε θέματα που ουδεμία σχέση έχουν με το καλλιτεχνικό τους έργο ούτε, ει δυνατόν, με τις τέχνες γενικότερα. Μπορεί να πρόκειται για θέματα προσωπικά ή επικαιρότητας, να αφορούν τραγικά συμβάντα ή να σατιρίζουν καταστάσεις και ανθρώπους. Το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή τους θα είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, φυσικά, αλλά και το κατά πόσο, μέσα από αυτές, διαφαίνονται πλευρές της προσωπικότητας των επιστολογράφων ή των αποδεκτών, που απέχουν ή και επιβεβαιώνουν τη συμβατική εικόνα που έχουμε διαμορφώσει στο νου μας για τους καλλιτέχνες αυτούς σαν άτομα. Ως εκ τούτου, η επιλογή των επιστολών είναι καθαρά υποκειμενική.


Eπιστολές ή περί άλλα...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ELK REALTY, INC.
ΣΤΟΝ
ΑΝΤΥ ΓΟΥΟΡΧΟΛ

15 Νοεμβρίου 1965

Κον Αντυ Γουόρχολ
231, East 47 Street

New York, New York(1)

Αγαπητέ κε Γουόρχολ,

Μας ενημέρωσαν ότι κάνετε πάρτι στον χώρο του τετάρτου ορόφου όπου διαμένετε. Όπως καταλαβαίνουμε πρόκειται για μεγάλα πάρτι και γίνονται μετά τις συνήθεις ώρες γραφείων. Βρήκαμε μπάζα και απορρίματα που άφησαν οι καλεσμένοι σας στους κοινόχρηστους χώρους και δεν μπήκατε στον κόπο να καθαρίσετε. Επιπλέον αυτών, έχουμε την εντύπωση ότι η παρουσία τέτοιου πλήθους ανθρώπων, σαν αυτό που είχατε συγκεντρώσει, μπορεί να είναι αντίθετη προς αρκετούς από τους κυβερνητικούς κανόνες και οδηγίες που πρέπει να τηρούνται και ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα που σχετίζονται με τους κανονισμούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εξυπακούεται ότι το ενοικιαστήριο συμβόλαιό σας δεν επιτρέπει παρόμοια χρήση του μισθίου και συνεπώς οφείλετε να μην κάνετε παρόμοια πάρτι στο κτήριο αυτό.

Ειλικρινέστατα δικός σας

ELK REALTY INC.
(υπογραφή)

Alfred R. Goldstein
Πρόεδρος


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

(1) Στην διεύθυνση αυτή υπήρχε το πρώτο λοφτ που νοίκιασε ο Άντυ Γουόρχολ στη Νέα Υόρκη και το ονόμασε Factory.
Ο Άντυ Γουόρχολ (Andy Warhol, 1928-1987, πραγματικό όνομα Andrew Warhola), όταν έλαβε την επιστολή αυτή της εταιρείας ELK Realty ήταν εγκατεστημένος στο αναφερόμενο λοφτ από τον Ιανουάριο του 1963 και είχε δημιουργήσει το θρυλικό Factory, που επονομάστηκε Silver Factory. Ο χώρος αυτός, εκτός από τα διάσημα πάρτυ, έγινε γνωστός σαν χώρος δημιουργίας, όπου ο Γουόρχολ έκανε πολλά από τα γνωστότερα έργα του και γύρισε τις πιο πολλές ταινίες του. Από εκεί περνούσαν καθημερινά, εκτός από τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης, της μουσικής και της λογοτεχνίας της Αμερικής, διασημότητες κάθε είδους και εκκεντρικές προσωπικότητες της Νέας Υόρκης. Το 1967, λόγω επικείμενης κατεδάφισης του κτιρίου, αναγκάστηκε να μετακομίσει στο δεύτερο Factory, που βρισκόταν στον έκτο όροφο του κτηρίου της 33 Union Square West, όπου και έγινε η απόπειρα δολοφονίας του το 1968. Έζησε εκεί μέχρι το 1973 οπότε μετακόμισε στο 860 Broadway. Το 1984, έφυγε από εκεί για να εγκατασταθεί, στην 22 East 33rd Street.
Δεν γνωρίζουμε αν δόθηκε κάποια συνέχεια στην επιστολή αυτή. Τα πάρτι όμως στο Factory συνεχίστηκαν.

Ο Alfred R. Goldstein (1924-2017) που υπογράφει την επιστολή, ήταν ο ιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας εκμετάλευσης ακινήτων ELK Realty Inc. με έδρα την Νέα Υόρκη, ιδιοκτήτρια του κτιρίου όπου βρισκόταν το εν λόγω λοφτ. Ηταν πολιτικός μηχανικός και έκανε μεγάλη περιουσία από την οικοδομική δραστηριότητα, χτίζοντας πολλά γνωστά και πολυόροφα κτήρια στις ΗΠΑ. Υπήρξε επίσης μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολλών φιλανθρωπικών οργανισμών και Πανεπιστημίων, έκανε πολλές χορηγίες και δημιούργησε πολλά ιδρύματα για χορήγηση υποτροφιών σε διάφορους τομείς.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: