Επιστολές ή περί άλλα...

Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται ενδιαφέρουσες επιστολές γνωστών καλλιτεχνών (συγγραφέων, μουσικών, ζωγράφων,...) απευθυνόμενες σε φίλους, συναδέλφους, οικείους ή απλώς γνωστούς, στις οποίες αναφέρονται σε θέματα που ουδεμία σχέση έχουν με το καλλιτεχνικό τους έργο ούτε, ει δυνατόν, με τις τέχνες γενικότερα. Μπορεί να πρόκειται για θέματα προσωπικά ή επικαιρότητας, να αφορούν τραγικά συμβάντα ή να σατιρίζουν καταστάσεις και ανθρώπους. Το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή τους θα είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, φυσικά, αλλά και το κατά πόσο, μέσα από αυτές, διαφαίνονται πλευρές της προσωπικότητας των επιστολογράφων ή των αποδεκτών, που απέχουν ή και επιβεβαιώνουν τη συμβατική εικόνα που έχουμε διαμορφώσει στο νου μας για τους καλλιτέχνες αυτούς σαν άτομα. Ως εκ τούτου, η επιλογή των επιστολών είναι καθαρά υποκειμενική.

Επιστολές ή περί άλλα...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ
ΤΖΟΝ ΣΤΑΪΝΜΠΕΚ

ΣΤΗΝ
ΜΕΡΙΛΙΝ ΜΟΝΡΟ


John Steinbeck * Γραφείο: 206, East 72nd Street * New York 21 N.Y.

28 Απριλίου 1955

Δίδα Μέριλιν Μονρό
Waldorf Towers
Δωμάτιο 2728
New York City, N.Y.


Αγαπητή Μέριλιν,

Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να ζήτησε αυτόγραφο για τον εαυτό του. Είναι πάντα για κάποιο παιδί ή για μια γριά θεία, πράγμα που γίνεται πολύ κουραστικό, όπως γνωρίζεις καλύτερα από εμένα. Με κάποια απέχθεια λοιπόν σου λέω ότι έχω έναν ανηψιό ο οποίος ζει στο Ώστιν του Τέξας και το όνομά του είναι Τζον Άτκινσον. Είναι στα πρόθυρα της εφηβείας, πράγμα που είναι το ένα από τα προβλήματά του. Το άλλο είσαι εσύ.

Εγώ προσωπικά γνωρίζω ότι δεν είσαι φιαγμένη από αστερόσκονη, εκείνος όμως όχι. Η όποιαδήποτε υπόνοια ότι κι εσύ έχεις φυσιολογικές λειτουργίες θα τον τραυμάτιζε βαθιά και δεν πρόκειται να είμαι εγώ αυτός που θα του το πει.

Η γυναίκα μου, σε ένα πρόσφατο ταξίδι στο Τέξας, έκανε το θανάσιμο λάθος να πει στον Τζον ότι σε έχω συναντήσει. Εκείνος δεν το πιστεύει πραγματικά, αλλά έχω ανέβει πολύ στην εκτίμησή του, ακόμα και αν αυτό είναι ψέμα.

Τώρα μου ζητάει ένα σωρό ανόητες χάρες κι έτσι δεν διστάζω κι εγώ να ζητήσω μία απο σένα. Θα μπορούσες να του στείλεις, μέσω εμού, μια φωτογραφία σου, ίσως σε ύφος στοχαστικό, κοριτσίστικο, αφιερωμένη ονομαστικά σε αυτόν, που να δείχνει ότι γνωρίζεις την ύπαρξή του. Εκείνος είναι ήδη σκλάβος σου. Αυτό θα τον κάνει και δικό μου.

Εάν το κάνεις αυτό, θα σου στείλω ένα κλειδί επισκέπτη της εισόδου για κυρίες του Φορτ Νοξ2 και, επιπλέον, θα σε συμπαθώ πάρα πολύ.

Ειλικρινά δικός σου

(υπογραφή)


1. Η Μέριλιν είναι 29 ετών
2. Το Φορτ Νοξ (Fort Nox) είναι το θησαυροφυλάκιο όπου φυλάσσεται το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού των ΗΠΑ.

Επιστολές ή περί άλλα...

Ο Τζον Στάινμπεκ (John Steinbeck, 1902-1968) όταν έστειλε την επιστολή αυτή ήταν παντρεμένος με την τρίτη σύζυγό του Ελέιν Σκοτ και ήταν ήδη διάσημος χάρη στα βιβλία που τον καθιέρωσαν: Άνθρωποι και ποντίκια και Τα σταφύλια της οργής — τα οποία γυρίστηκαν με μεγάλη επιτυχία ταινίες για τον κινηματογράφο. Είχε βραβευτεί με το Βραβείο Πούλιτζερ (1940) και κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ήταν πολεμικός ανταποκριτής στην Ευρώπη. Το βιβλίο Ανατολικά της Εδέμ, που θεωρούσε ότι ήταν το σημαντικότερο έργο του, είχε δημοσιευτεί το 1952 και έγινε ταινία από τον Ελία Καζάν το 1955.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: