Επιστολές ή περί άλλα...

Ο Μάρλον Μπράντο (1963)
Ο Μάρλον Μπράντο (1963)

Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται ενδιαφέρουσες επιστολές γνωστών καλλιτεχνών (συγγραφέων, μουσικών, ζωγράφων,...) απευθυνόμενες σε φίλους, συναδέλφους, οικείους ή απλώς γνωστούς, στις οποίες αναφέρονται σε θέματα που ουδεμία σχέση έχουν με το καλλιτεχνικό τους έργο ούτε, ει δυνατόν, με τις τέχνες γενικότερα. Μπορεί να πρόκειται για θέματα προσωπικά ή επικαιρότητας, να αφορούν τραγικά συμβάντα ή να σατιρίζουν καταστάσεις και ανθρώπους. Το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή τους θα είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, φυσικά, αλλά και το κατά πόσο, μέσα από αυτές, διαφαίνονται πλευρές της προσωπικότητας των επιστολογράφων ή των αποδεκτών, που απέχουν ή και επιβεβαιώνουν τη συμβατική εικόνα που έχουμε διαμορφώσει στο νου μας για τους καλλιτέχνες αυτούς σαν άτομα. Ως εκ τούτου, η επιλογή των επιστολών θα είναι καθαρά υποκειμενική.

THΛΕΓΡΑΦΗΜΑ
ΤΟΥ ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ
ΣΤΗΝ ΜΕΡΙΛΙΝ ΜΟΝΡΟ

Επιστολές ή περί άλλα...

Τ  Η  Λ  Ε  Γ  Ρ  Α  Φ  Η  Μ  Α
27 Φεβρουαρίου [1961]

Μέριλιν Μονρό
Κλινική του Νευρολογικού Ινστιτούτου
Πρεσβυτεριακό Νοσοκομείο
*
168η Οδός και Μπρόντγουεϊ
Νέα Υόρκη, Ν.Υ.

Αγαπητή Μέριλιν,
Οι σημαντικότερες επανεκτιμήσεις γεννιούνται μέσα από τις χειρότερες κρίσεις. Αυτό έχει τύχει σε όλους μας σε διαφορετικό βαθμό στον καθένα. Να είσαι ευχαριστημένη γι' αυτό και να μη φοβάσαι τον φόβο σου. Αυτό μόνο να σε βοηθήσει μπορεί. Χαλάρωσε και απόλαυσέ το. Σε σκέφτομαι με πολλή αγάπη.

Μάρλον


* Το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης (New York- Presbyterian Hospital) ιδρύθηκε το 1771 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ονομαστά νοσοκομεία των ΗΠΑ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Η Μέριλιν Μονρό (Marilyn Monroe, 1926-1962) ήταν 35 ετὠν όταν έλαβε αυτό το τηλεγράφημα ήταν η διάσημη ηθοποιός που ξέρουμε σήμερα, είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες και είχε ήδη παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές. Τέλος του 1960 είχε ολοκληρωθεί η τελευταία ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε, The Misfits (Οι αταίριαστοι) και τον Ιανουάριο 1961 χώρισε από τον τρίτο της σύζυγο, τον συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ. Στις 27 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους εισήχθη στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης με «νευρικό κλονισμό» και νοσηλεύτηκε μέχρι τις 6 Μαρτίου. Στο τέλος του 1961 εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες προσπάθησε, παρά τα προσωπικά της αδιέξοδα, να συνεχίσει την καριέρα της. Ξεκίνησε τα γυρίσματα μιας ταινίας του Τζoρτζ Κιούκορ, όμως τον Ιούνιο του 1962 η παραγωγός εταιρεία Fox κατήγγειλε το συμβόλαιό της λόγω ασυνέπειας. Στις 4 Αυγούστου 1962 αυτοκτόνησε στο σπίτι της στο Λος Άντζελες.

Ο Μάρλον Μπράντο (Marlon Brando, 1924-2004) ήταν 37 ετών και ήδη εξίσου διάσημος ηθοποιός· είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλές από τις πιο γνωστές του ταινίες όπως Βίβα Ζαπάτα, Το λιμάνι της αγωνίας (για την ερμηνεία του πήρε βραβείο Όσκαρ) και βέβαια το Λεωφορείο ο Πόθος που τον ανέδειξε. Το 1961 γύρισε την μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος The One-Eyed Jacks [ελλ. τίτλος: «Η εκδίκηση είναι δική μου»] και το 1962 πρωταγωνίστησε στην Ανταρσία στο Μπάουντι. Η καριέρα του συνεχίστηκε μέχρι το 2001, έπαιξε σε άλλες 26 ταινίες, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις καλύτερες της καριέρας του, όπως τον Νονό (για την ερμηνεία του κέρδισε το δεύτερό του βραβείο Όσκαρ που δεν αποδέχτηκε), το Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι και την Αποκάλυψη τώρα.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: