Επιστολές ή «Περί άλλα...»

 

Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται ενδιαφέρουσες επιστολές γνωστών καλλιτεχνών (συγγραφέων, μουσικών, ζωγράφων,...) απευθυνόμενες σε φίλους, συναδέλφους, οικείους ή απλώς γνωστούς, στις οποίες αναφέρονται σε θέματα που ουδεμία σχέση έχουν με το καλλιτεχνικό τους έργο ούτε, ει δυνατόν, με τις τέχνες γενικότερα. Μπορεί να πρόκειται για θέματα προσωπικά ή επικαιρότητας, να αφορούν τραγικά συμβάντα ή να σατιρίζουν καταστάσεις και ανθρώπους. Το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή τους θα είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, φυσικά, αλλά και το κατά πόσο, μέσα από αυτές, διαφαίνονται πλευρές της προσωπικότητας των επιστολογράφων ή των αποδεκτών, που απέχουν ή και επιβεβαιώνουν τη συμβατική εικόνα που έχουμε διαμορφώσει στο νου μας για τους καλλιτέχνες αυτούς σαν άτομα. Ως εκ τούτου, η επιλογή των επιστολών θα είναι καθαρά υποκειμενική.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΟΥ ΑΜΕΝΤΕΟ ΜΟΝΤΙΛΙΑΝΙ
ΣΤΟΝ ΚΟΝΡΑΝΤ ΜΟΡΙΚΑΝΤ

 

Η επιστολή του Μοντιλιάνι
Η επιστολή του Μοντιλιάνι

 

8η Νοε. 1916
Την 9η η πανσέληνος


Πολυαγαπημένε Αστρολόγε,
Σου γράφω για να μη σου πω τίποτα.
Συνεχίζω θα συνεχίζω.
Γράφω για να γράφω.
Αντίο.
Μοντιλιάνι. 

Ο Αμεντέο Μοντιλιάνι (Amedeo Modigliani, 1884-1920) όταν έστειλε αυτή την (περίπου) επιστολή ήταν από δεκαετίας εγκατεστημένος στο Παρίσι και είχε αποκτήσει φήμη στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Εκτός αυτού, ήταν ήδη φυματικός, δεινός πότης και χρήστης ναρκωτικών. Επίσης, είχε έντονο ενδιαφέρον για την αστρολογία, τις απόκρυφες επιστήμες και την αλχημία, πράγμα που τον συνέδεσε με τον Μορικάντ, τον οποίο συμβουλευόταν και τον απαθανάτισε σε πολλά πορτρέτα.
Λίγες μέρες αφού είχε στείλει την επιστολή αυτή, γνώρισε τον Λεοπόλντ Ζμπορόφσκι, γνωστό έμπορο τέχνης και ποιητή, με την βοήθεια του οποίου τα επόμενα χρόνια μέχρι τον πρόωρο θάνατό του, υπήρξαν τα πιο παραγωγικά της ζωής του. Εκείνη την περίοδο δημιούργησε ορισμένους από τους καλύτερους και πιο γνωστούς σήμερα πίνακές του. Την άνοιξη του 1917 γνώρισε και την Ζαν Εμπιτέρν (Jeanne Hebuterne) που έγινε σύντροφός του, έκαναν ένα παιδί και ήταν το μοντέλο για τους πίνακές του. Η Εμπιτέρν αυτοκτόνησε την επόμενη μέρα του θανάτου του Μοντιλιάνι, πέφτοντας από τον πέμπτο όροφο, ενώ ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους. 

 

Η Jeanne Hebuterne
Η Jeanne Hebuterne

 

Ο Κόνραντ Μορικαντ (Conrad Moricand, 1887-1954) ήταν αστρολόγος, συγγραφέας αρκετών βιβλίων αστρολογίας και αποκρυφισμού, μποέμ και – κατά άλλους – απατεώνας. Ήταν πολύ γνωστός στους κύκλους της Μονμάρτρης, οι οποίοι επιζητούσαν τη φιλία του και τις αστρολογικές του προβλέψεις. Εκτός του Μοντιλιάνι, είχε κερδίσει τη φιλία πολλών καλλιτεχνών και συγγραφέων, όπως του Πικάσο, του Μαξ Ζακόμπ (που προλόγισε ένα από τα βιβλία του), της Αναϊς Νιν, του Χένρι Μίλερ (ο οποίος ενώ ήταν στενά συνδεδεμένος μαζί του, μετά τον θάνατό του τον χαρακτήρισε παλιάνθρωπο και απατεώνα).

Ο Κόνραντ Μορικαντ / Σκίτσο του Μοντιλιάνι
Ο Κόνραντ Μορικαντ / Σκίτσο του Μοντιλιάνι

 

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: