Οι «Καραβίδες», τα ψάρια και τα ζώδια

Οι «Καραβίδες», τα ψάρια και τα ζώδια

Στο «Περιβολάκι» στα Πετράλωνα, γίνονται συχνά βιβλιοπαρουσιάσεις κι εκδηλώσεις και δημιουργείται το αδιαχώρητο στο μικρό μαγαζί και στα τραπέζια της πλατείας Ηούς. Όμως η ιστορία που θα σας διηγηθώ ειπώθηκε μεν σ’ αυτά τα τραπεζάκια με τα χρώματα, αλλά ένα πρωί με καφέ και ησυχία. Μου διηγήθηκε, λοιπόν, η φίλη μου η Μ. την παρακάτω ιστορία που θα σας την μεταφέρω όπως τη θυμάμαι, χωρίς ωστόσο να παύει να είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Είχε πάει, που λέτε, η Μ. σ’ ένα βιβλιοχαρτοπωλείο κάπου πάνω στην Κηφισίας ψάχνοντας γυψόγαζες για να φτιάξει μάσκες με την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα που σκηνοθετεί. Μπαίνοντας στο κατάστημα, η κυρία αρχικά ούτε που της έδωσε σημασία. Η Μ. πλησίασε προς το ταμείο κι είδε την κυρία αφοσιωμένη στον υπολογιστή.

«Οι έξυπνοι λένε ναι σ’ αυτόν που τους λέει ότι έχουν άδικο».

«Τι;»

Η κυρία επανέλαβε τη φράση συμπληρώνοντας «τέλειο; Τώρα το διάβασα εδώ.» Η Μ. ένευσε καταφατικά και ρώτησε για τις γάζες που έψαχνε.

«Να πας σε φαρμακείο για γάζες. Τόσες που θέλεις θα σου βγει ο κούκος αηδόνι αν τις πάρεις από εμένα. Έχω μικρά πακετάκια αλλά κάνει 3.50 το ένα. Σε φαρμακείο να πας.»

Σοκαρισμένη η Μ. που η κυρία την αποτρέπει από το να αγοράσει το εμπόρευμά της. Την ίδια ώρα, μπήκε στο κατάστημα μία κυρία ψάχνοντας ένα βιβλίο για δώρο. Η Μ. δεν είχε προλάβει να φύγει όταν η κυρία του βιβλιοπωλείου πρότεινε και στις δύο το Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες, της Delia Owens.

« Όλες οι γυναίκες πρέπει να διαβάσουν αυτό το βιβλίο. Περιγράφει το τέλειο έγκλημα! Το έχεις διαβάσει;»

«Έχω δει την ταινία», ψέλλισε η Μ.Έξαλλη η βιβλιοπώλισσα. «Άλλο η ταινία».

Στο σημείο αυτό, ούτε η φίλη μου θυμάται πώς έγινε η μετάβαση και η συζήτηση πέρασε σε θέματα αστρολογίας.

«Ιχθύς».

«Κι ο φίλος σου;»

«Αιγόκερως».

Σκοτείνιασε η βιβλιοπώλισσα. «Αιγόκερως… Να προσέχεις κορίτσι μου.»

Η Μ. ένιωσε ότι πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, την ώρα που οι δύο γυναίκες σχολίαζαν με τα πιο απεχθή και μαύρα χρώματα τους άντρες αιγόκερους.

Αφού τελείωσε τη διήγησή της, η Μ. μου έδωσε –κατόπιν εορτής– το δώρο γενεθλίων μου.

«Το πήρα από αυτό το βιβλιοπωλείο. Είναι κάτι σφηνοπότηρα με ψάρια, επειδή είσαι ιχθύς.»

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: