Οι χάρτινοι κροίσοι

Ξεκίνησε σαν παιχνίδι στα ενδότερα ενός γνωστού περιοδικού και εξελίχθηκε σε ενδιαφέρον πείραμα, που συνέδεε την πραγματική οικονομία με τις «περιουσίες» φανταστικών ηρώων. Εν αρχή ην το αμερικανικό περιοδικό Forbes που ασχολείται, ως γνωστό, με το χρήμα, τις επιχειρήσεις και τον κόσμο τους. Το περιοδικό είναι επίσης γνωστό για τις λίστες που δημοσιεύει ετησίως, με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς (Forbes 400) και τις πλουσιότερες επιχειρήσεις παγκοσμίως (Forbes Global). Το Forbes, που αυτοαποκαλείται «καπιταλιστικό εργαλείο», πρόσθεσε πριν κάποια χρόνια μια ακόμα λίστα στις ετήσιες αναφορές του. Με χιουμοριστική διάθεση αυτή τη φορά, αλλά απολύτως τεκμηριωμένη ως προς τα οικονομικά της στοιχεία. Σε αυτήν καταχωρούνταν οι 15 πλουσιότεροι (πλην, εντελώς φανταστικοί) χαρακτήρες από ταινίες, βιβλία, τηλεόραση, κινούμενα σχέδια, βιντεοπαιχνίδια και κόμικς. Τα τελευταία μάλιστα, είχαν τη μερίδα του λέοντος σε αυτές τις sui generis χρηματοοικονομικές αναλύσεις.

«Είναι ωραίο πράγμα να είναι κανείς υπερήρωας. Σε πολλές περιπτώσεις, η κυριότητα μιας τεράστιας περιουσίας τον βοηθά να χρηματοδοτεί τον αγώνα του για την καταπολέμηση του κακού.» Αυτά σημείωναν αναφερόμενοι στα κόμικς, οι συντάκτες της σχετικής λίστας στην πρώτη της έκδοση (2002). «Αποφασίσαμε λοιπόν να ερευνήσουμε τη συνολική περιουσία των πιο πλουσίων στα κόμικς και να δούμε ποιος είναι ο πιο ισχυρός οικονομικά.» Προφανώς, οι συντάκτες εκείνης της λίστας εκτός των αριθμών, αγαπούσαν –και διάβαζαν φανατικά- κόμικς. Ο πλούτος των φανταστικών χαρακτήρων (αποκλειστικά αμερικανικής προέλευσης) προέκυψε συνδυάζοντας στοιχεία και αναφορές τις οποίες άντλησαν από τις εικονογραφημένες σελίδες και αφορούσαν τις οικονομικές δραστηριότητες των ηρώων (υπό τη «φανερή» τους ταυτότητα), συγκριτικά με τις τρέχουσες τιμές της κτηματικής αγοράς, των επενδυτικών κλάδων, των επιχειρηματικών αποδόσεων κ.λπ. Η ετήσια έκδοση αυτής της πρωτότυπης λίστας διήρκεσε 11 χρόνια και τερματίστηκε το 2013. Κάθε χρόνο, οι θέσεις των χάρτινων κροίσων μεταβάλλονταν, ανάλογα με τις μεταπτώσεις της πραγματικής οικονομίας. Μία μόνο θέση, η επίζηλη πρώτη, παρέμεινε όλη αυτή την περίοδο καπαρωμένη από ένα χαρακτήρα των κόμικς που δεν ήταν, καν, υπερήρωας. Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ διατήρησε σταθερά τα σκήπτρα του πλουσιότερου, χάρη στο γεγονός ότι διαθέτει ένα γιγάντιο θησαυροφυλάκιο γεμάτο χρυσάφι. Το πόσο πλούσιος είναι φρόντισε να το υπενθυμίσει εμφατικά ο ίδιος, σε ένα παλαιό κόμικς με τίτλο «Μήνυμα από τη μυστηριώδη νήσο». Στο εναρκτήριο καρέ της ιστορίας, που δημοσιεύτηκε το 1954 (και αναδημοσιεύτηκε στα ελληνικά το 1989, από το περιοδικό «Ουώλτ Ντίσνεϋ Κόμικ»), το ζάπλουτο παπί κάνει μακροβούτι στο χρυσάφι του, δηλώνοντας… ευθαρσώς το συνολικό ποσό της περιουσίας του (διαβάζεται απνευστί): «Πέντε διστετράκισεκατομμύρια, υπερδιπλοτετραπεντάδιπλα χιλιάκις εκατομμύρια φανταστικομύρια υπερζαπλουτομμύρια δολλάρια και έξι δεκάρες!»

Έκτοτε, άλλαξαν πολλά. Σταθερές χρηματοοικονομικές αξίες και δεδομένα ανατράπηκαν. Η παγκόσμια κρίση, το ασταθές περιβάλλον στο επιχειρείν και η ανάδυση νέων «παικτών» στο κυνήγι του πλούτου, δημιούργησαν σημαντικές ανακατατάξεις στη χάρτινη πλουτοκρατία. Το κενό που άφησε η λίστα του Forbes, φρόντισαν να αναπληρώσουν διάφοροι επίγονοι, από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, μέχρι περιοδικά και ιστοσελίδες οικονομικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ, εμφορούμενοι από τον ίδιο ενθουσιασμό για τα κόμικς. Συγκρίνοντας τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, λίγο πριν την εμφάνιση του κοροναϊού, μεταξύ τους και σε σχέση με τις παλαιότερες αναρτήσεις του Forbes, προκύπτουν αρκετές εκπλήξεις. Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ δεν είναι πλέον πρωτοκάθεδρος στις νεότερες λίστες και βρέθηκε στην 5η και τελευταία θέση της σχετικής βραχείας λίστας. Κάποιοι άλλοι, που απουσίαζαν ή είχαν χαμηλότερες θέσεις πριν οκτώ-δέκα χρόνια, τώρα ποζάρουν σε υψηλότερες θέσεις. Εντυπωσιακό στοιχείο αποτελεί η παρουσία, για πρώτη φορά σε αυτές τις λίστες, ενός «κακού» με μεγάλη, ωστόσο, οικονομική ισχύ.

Ξεκινώντας από την τελευταία θέση και οδεύοντας προς την κορυφή, η πεντάδα του πλούτου (επί αμερικανικού, πάντα, εδάφους), έχει ως ακολούθως:

Scrooge McDuck (65 δις. $)
Scrooge McDuck (65 δις. $)

5. Scrooge McDuck
Περιουσία: 65 δις. $

Στην περιπέτεια με τίτλο «Οι κληρονόμοι», δημοσιευμένη στα ελληνικά από το περιοδικό «Walt Disney’s Κόμιξ», ο κάποτε πρώτος των πρώτων σε πλούτο (και τσιγγουνιά) λέει θυμωμένος: «Αν νομίζεις ότι διασκεδάζω πέφτεις έξω! Μια νέα γενιά επιχειρηματιών παίρνει τα ηνία στον κόσμο της αγοράς.» Τα «διστετράκις κ.λπ.» δολάρια της περιουσίας του Σκρουτζ Μακ Ντακ ξεπεράστηκαν, κατά πολύ, από τα πλούτη των ανταγωνιστών του στο χάρτινο περιουσιολόγιο. Η πραγματική ζωή του Άντριου Κάρνεγκι, ενός Σκοτσέζου μετανάστη στην Αμερική που έγινε μεγιστάνας την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, πιστεύεται ότι υπήρξε βασική πηγή έμπνευσης του Καρλ Μπαρκς για τη δημιουργία του ήρωα. Με τον Εμπενίζερ Σκρουτζ, από την «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Ντίκενς να αποτελεί το πρότυπο για τη διαβόητη τσιγγουνιά του.
Στο άλμπουμ - σύνοψη της ζωής του με τίτλο «Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ», που υπογράφει ο Ντον Ρόσα, περιγράφεται η περιπετειώδης άνοδός του από τη φτώχεια στον ασύλληπτο (και ασύλητο, παρά τις προσπάθειες της συμμορίας των Μουργόλυκων) πλούτο. Ο «πιο κοφτερός από τους κοφτερούς και πιο έξυπνος από τους έξυπνους», σύμφωνα με την αφήγηση του Ρόσα, μετανάστευσε από την Σκοτία στην Αμερική, αντιμετώπισε πολλούς κινδύνους και δυσκολίες, ανακάλυψε στο Κλοντάικ χρυσάφι και με το πρώτο εκατομμύριο δολάρια που κέρδισε από αυτό, εγκαταστάθηκε στη Λημνούπολη το σωτήριο έτος 1902.
Ο αλλοτινός λουστράκος της Γλασκώβης σύντομα έγινε κυρίαρχος του χρήματος. Ταξίδεψε σε ολόκληρο τον (υπαρκτό και φανταστικό) κόσμο, αναζητώντας το κέρδος. Πολλαπλασίασε τις εταιρείες του και αύξησε τις επενδυτικές δραστηριότητές του, καταφέρνοντας να γίνει το πλουσιότερο μέλος της «Λέσχης Δισεκατομμυριούχων της Λημνούπολης». Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική κρίση, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, είχε συνέπειες και στο περιεχόμενο του θησαυροφυλακίου του. Το στοιχείο αυτό αξιολογήθηκε δεόντως από τους ερευνητές του –φανταστικού- πλούτου. Ένας από αυτούς, κατάφερε να εκτιμήσει τη συνολική αξία της περιουσίας του Σκρουτζ, μελετώντας διάφορες εικονογραφήσεις του χρηματοκιβωτίου. Ο Αμερικανός Μάθιου Ρόμπερτ Πάτρικ, πιο γνωστός με το ιντερνετικό όνομα MatPat, δοκίμασε κάτι πρωτότυπο στο λογαριασμό της Nickelodeon, στο facebook: Το 2019, στο «Γεγονός ή Μύθος» ερεύνησε τον πλούτο διαφόρων φανταστικών χαρακτήρων, ανάμεσά τους και του Σκρουτζ.
Σε αυτή την —κυριολεκτικά εις βάθος— έρευνα, ο MatPat χρησιμοποίησε τέσσερις διαφορετικές μεθόδους, προκειμένου να υπολογίσει τον όγκο του χρυσού που περιείχε το μυθικό θησαυροφυλάκιο. Μελέτησε το βάθος του, το μήκος της σκάλας καθόδου προς τον πυθμένα, καθώς και διάφορα σχεδιαγράμματα του χρηματοκιβωτίου που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στην εικονογράφηση του κόμικς. Δεν παρέλειψε να υπολογίσει και τα 3 κυβικά στρέμματα τα οποία καταλαμβάνει το χρυσάφι, κατά μία δήλωση του ίδιου του Σκρουτζ. Η επίμονη και πολύπλοκη εκτίμηση του MatPat βασίστηκε στην τιμή του χρυσού ανά ουγγιά τη χρονιά που συνέταξε την ανάλυσή του. Χρονιά συγκριτικά κατώτερη ως προς τις τιμές που έπιανε ο χρυσός παλαιότερα, με αποτέλεσμα το πλούσιο παπί να υποχωρήσει στην 5η θέση της λίστας.

Lex Luthor (75 δις. $)
Lex Luthor (75 δις. $)


4.
Lex Luthor

Περιουσία: 75 δις. $

Αν ο υποβιβασμός του Σκρουτζ Μακ Ντακ αποτελεί έκπληξη, ο προβιβασμός ενός διαβόητου κακοποιού στην πρώτη τετράδα προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη. Ο Αλεξάντερ Τζόζεφ «Λεξ» Λούθορ, όπως (σπάνια) συστήνεται με το πλήρες ονοματεπώνυμό του, δεν ήλθε στα κόμικς της DC μόνο ως μεγάλος αντίπαλος του Σούπερμαν. Ήλθε και ως απειλή στο οικονομικό στάτους ενός άλλου διάσημου ήρωα της εταιρείας. Διότι μπορεί ο Μπάτμαν (με την ταυτότητα του πλούσιου Μπρους Γουέιν) να είναι εξέχων επιχειρηματίας στο σύμπαν των κόμικς, αλλά υπάρχουν και άλλοι σαν αυτόν. Ο κυριότερος αντίπαλος είναι η LexCorp, ένας τεράστιος όμιλος που διευθύνεται από τον καραφλό (λόγω δυστυχήματος) Λεξ Λούθορ. H LexCorp έγινε μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες παγκοσμίως, χάρη στην έξυπνη (ορισμένοι θα την έλεγαν αδίστακτη) διαχείρισή της από τον σκοτεινό ιδρυτή. Πρόκειται για ένα πολυπλόκαμο οργανισμό με ποικίλες θυγατρικές επιχειρήσεις. Η οικονομική ισχύς του επιβεβαιώνεται (εμμέσως πλην σαφώς), σε πολλές ιστορίες, όπου έχει αναφερθεί ότι περισσότεροι από το 1/3 των κατοίκων της Μητρόπολης απασχολούνται στις εταιρείες του.
Προκειμένου να καταλήξουν στο συνολικό ποσό της κατ’ εκτίμηση περιουσίας του, συντάκτες του περιοδικού Money έλαβαν υπόψη τις επιδόσεις και αποδόσεις των διαφόρων τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται η LexCorp. Με βάση τις αναφορές που έχουν γίνει σε διάφορες ιστορίες, οι τομείς αυτοί είναι: Έρευνα και ανάπτυξη όπλων, φαρμακευτικά προϊόντα, ρομποτική, λογισμικά υπολογιστών (LexComp), λιπάσματα, υδροπονία, κλιματισμός, διαχείριση επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας όπως το νερό, το ηλεκτρικό και οι δημόσιες συγκοινωνίες, το φυσικό αέριο, τα πετρελαιοειδή (LexOil), η επεξεργασία λυμάτων και η διάθεση αποβλήτων.
Οι συντάκτες του Money δεν παρέλειψαν να προσμετρήσουν δύο ακόμα, διόλου ευκαταφρόνητες, πηγές εσόδων: την αλυσίδα σούπερ μάρκετ LexMart και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια Lextendo. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, μόνο οι επιχειρήσεις του Λεξ Λούθορ κοστολογούνται (σε πραγματικό επίπεδο) γύρω στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος παρουσιάζεται στα κόμικς ως ένας διαβολικά ευφυής μεγιστάνας, που έχει καλλιεργήσει επιμελώς τη δημόσια εικόνα του για να αποφύγει τις υποψίες. Είναι γνωστός για τις φιλανθρωπίες του, προσφέροντας τεράστια χρηματικά ποσά σε διάφορες αγαθοεργίες. Ήταν εκείνος που προσπάθησε να ξαναχτίσει την Γκόθαμ Σίτι («δίδυμη» πόλη της Μητρόπολης στο αστικό τοπίο της DC), μετά από ένα καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε την πόλη.
Στην περίπτωση του Λούθορ όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν. Σε δύο ιστορίες της σειράς με ενδεικτικούς τίτλους για τη συντέλεια που επήλθε στην Γκόθαμ Σίτι («Κατακλυσμός» και «No Man’s Land»), αποκαλύφθηκαν οι κρυφές προθέσεις του στην ανοικοδόμηση της πόλης. Με αυτό τον τρόπο μπόρεσε να δημιουργήσει υπόγεια περάσματα στα περισσότερα κτήρια, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στα μελλοντικά του εγκλήματα. Ο ρόλος του Λεξ Λούθορ ως διαβολικού δισεκατομμυριούχου, αντιπαραβάλλεται με εκείνο του Μπάτμαν - Μπρους Γουέιν. Στη σύγκριση των οικονομικών μεγεθών τους, ωστόσο, χάνει το καλύτερο πλασάρισμα. Διότι, εκτός από τον πλούτο του μασκοφόρου τιμωρού, έχει να αντιμετωπίσει και τον μπελά του μισητού αντιπάλου του που ακούει στο όνομα Σούπερμαν. Το να προσπαθείς, άλλωστε, να νικήσεις τον Υπεράνθρωπο αποτελεί ένα ζημιογόνο σπορ, με σοβαρές επιπτώσεις στην κινητή και ακίνητη περιουσία σου.

Batman (80 δις. $)
Batman (80 δις. $)


3.
Batman
Περιουσία: 80 δις. $

Με 5 επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια στα περιουσιακά του στοιχεία, ο εκπρόσωπος του καλού Μπάτμαν (κατά κόσμο Μπρους Γουέιν) προσπερνά τον εκπρόσωπο του κακού, Λεξ Λούθορ, αποκαθιστώντας έτσι την καθεστηκυία τάξη. Η προέλευση της τεράστιας περιουσίας του Μπρους Γουέιν που του πρόσφερε την διόλου ευκαταφρόνητη τρίτη θέση στη λίστα, εξηγείται εύκολα από τις αναφορές του κόμικς. Εν ολίγοις, ο μασκοφόρος ήρωας είναι γόνος μιας πολύ πλούσιας οικογένειας, από την υψηλή κοινωνία της Γκόθαμ Σίτι. Στην περιπέτεια με τίτλο «Μπάτμαν: Οι Πύλες της Γκόθαμ» (2011) αποκαλύπτεται ότι ο ζάπλουτος παππούς του ήρωα, Άλαν Γουέιν, είχε συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της πόλης στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα. Χρηματοδότησε το σχεδιασμό και την κατασκευή βασικών υποδομών και εμβληματικών κτηρίων, από γοτθικές επαύλεις μέχρι φουτουριστικούς ουρανοξύστες, η επιβλητική παρουσία των οποίων πιστοποιείται σε δεκάδες εξώφυλλα και εσωτερικές σελίδες.
Συντάκτες του περιοδικού επενδύσεων MoneyWeek ανέλαβαν να εκδώσουν το δικό τους πόρισμα για το εύρος της περιουσίας του Μπρους Γουέιν-Μπάτμαν. Στους υπολογισμούς τους εκτίμησαν το γεγονός ότι ο πλούτος του δεν προέρχεται μόνο από μια οικογένεια, αλλά από δύο: Ο γάμος του πατέρα του, Τόμας Γουέιν, με την Μάρθα Κέιν, ένωσε δύο από τις πιο εύπορες οικογένειες της Γκόθαμ Σίτι. Τα πλούτη των Κέιν προήλθαν κυρίως από εργοστάσια επεξεργασίας χημικών (παρεμπιπτόντως, σε κάποιο από αυτά τα εργοστάσια συνέβη τρομερό ατύχημα, όταν ένας εγκληματίας έπεσε σε μια δεξαμενή καυστικών υγρών και εξήλθε σώος —αλλά όχι αβλαβής— ως Τζόκερ).
Ορφανός από τα παιδικά χρόνια εξαιτίας της δολοφονίας των γονιών του, ο Μπρους Γουέιν κληρονόμησε την περιουσία της οικογένειας, η οποία περιλάμβανε πολλές επιχειρήσεις, ακίνητα, επενδύσεις και μετοχές, με αποτέλεσμα να γίνει ένας μεγιστάνας με τεράστια οικονομική και κοινωνική ισχύ. Τα χρήματά του βοήθησαν τα μέγιστα στον πόλεμό του με τους κακοποιούς. Ως Μπάτμαν είναι εξοπλισμένος με το καλύτερο θωρακισμένο όχημα, φορά μια πανάκριβη (εκτός από περιδεή) προστατευτική στολή και είναι εξοπλισμένος με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα. Μόνο τα τελευταία κοστίζουν ολόκληρη περιουσία.
Αναζητώντας στοιχεία για το κόστος όλων των παραπάνω, φοιτητές του ερευνητικού πανεπιστημίου Λι (Lehigh) της Πενσυλβάνια, αφού «χτένισαν» το κόμικς και τις πρόσφατες ταινίες του Μπάτμαν, κατέληξαν σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την οικονομική του κατάσταη -άρα και το εύρος της περιουσίας του. Το αμάξι και η πολυέξοδη συντήρησή του, η στολή (ή μάλλον οι στολές) στο βεστιάριό του, ο εξοπλισμός και τα αναλώσιμα, μαζί διάφορες άλλες ανελαστικές δαπάνες, ανεβάζουν το κόστος να είσαι Μπάτμαν σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια, ετησίως. Από την άλλη, η ζωή του πλέι μπόι, ως Μπρους Γουέιν, μπορεί να συγκαλύπτει την ταυτότητα του Σκοτεινού Ιππότη, επιβαρύνει όμως σημαντικά τις δαπάνες του. Πάντως, δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Η ναυαρχίδα των οικονομικών δραστηριοτήτων του, η Wayne Enterprises, είναι πολύ επιτυχημένη επιχείρηση με κλάδους στις κατασκευές, σε συστήματα άμυνας και ασφαλείας, καθώς και στις επικοινωνίες. Ενδεικτικό της οικονομικής ισχύος είναι ότι στον τομέα των μέσων μαζικής επικοινωνίας η Wayne Enterprises υπήρξε, σε κάποιες ιστορίες, ιδιοκτήτρια της εφημερίδας Ημερήσιος Πλανήτης. Γεγονός που κατέστησε, έστω και για κάποια τεύχη, το δημοσιογράφο Κλαρκ Κεντ–Σούπερμαν υπάλληλο του Μπρους Γουέιν–Μπάτμαν.

Iron Man (100 δις. $)
Iron Man (100 δις. $)


2.
Iron Man
Περιουσία: 100 δις. $

Ο Άντονι Έντουαρντ «Τόνι» Σταρκ είναι διάσημος πλέι μπόι, εκτός από ιδιοφυής επιστήμονας - εφευρέτης. Γιός πάμπλουτου βιομήχανου, υπήρξε ένα παιδί-θαύμα που εισήχθη πανηγυρικά στο περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, το γνωστό ΜΙΤ. Σπούδασε στο τμήμα μηχανικής και πήρε το δίπλωμά του στην τεχνολογική έρευνα και τη φυσική, Με διακρίσεις στη μηχανολογία και τις επιστημονικές εφαρμογές, ο Τόνι Σταρκ ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας του πατέρα του, Χάουαρντ, σε ηλικία μόλις 21 ετών. Ενέργεια και οπλικά συστήματα ήταν οι τομείς δραστηριότητας των επιχειρήσεων του, έως ότου τραυματίστηκε από μια έκρηξη στο θώρακα και απήχθη από εχθρικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το μύθο, στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του κατάφερε να κατασκευάσει μια μεταλλική προστατευτική στολή, που τον βοήθησε να γλυτώσει.
Σήμα κατατεθέν της εικόνας του είναι αυτή η εκπληκτική στολή που τον προστατεύει, τόσο εξωτερικά, όσο, κυρίως, εσωτερικά, χάρη σε μια μαγνητική πλάκα στο ύψος του στήθους που εμποδίζει τα θραύσματα που έμειναν στο σώμα του, να πλησιάσουν την καρδιά του. Υποχρεωμένος να τη φορά, διά βίου, κάτω από το φίνο κοστούμι του επιχειρηματία Τόνι Σταρκ, ο Iron Man ενσωμάτωσε, κυριολεκτικά, τη διπλή ταυτότητα του υπερήρωα σε ένα και το αυτό κορμί. Στην αφηγηματική εξέλιξη του κόμικς, ο ήρωας βελτίωσε τη στολή του, προσθέτοντας όπλα και άλλες τεχνολογικές συσκευές που σχεδίασε μέσω της εταιρείας του. Από ότι φαίνεται όμως, με αρκετά βαρύ τίμημα στα αποθεματικά του. Σύμφωνα με υπολογισμούς της επιστημονικής και τεχνολογικής πλατφόρμας Mashable, αυτή η καταπληκτική στολή πιθανότατα αφαιρεί μεγάλο μέρος του εισοδήματός του. Η πρωταρχική κατασκευή της θα πρέπει να στοίχισε γύρω στο 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ κάθε αναπαραγωγή (λόγω ζημιών από τιτάνιες συγκρούσεις με αντιπάλους) εκτοξεύει το κόστος στα 7 εκατομμύρια.

Όμοια με τον Μπρους Γουέιν, ο Τόνι Σταρκ δεν έχει πρόβλημα στο ισοζύγιο πληρωμών. Χρησιμοποιεί την τεράστια περιουσία του όχι μόνο για τις επισκευές και τη βελτίωση της χάι-τεκ πανοπλίας του. Τα ανθηρότατα οικονομικά τού επιτρέπουν να αναπτύσσει οπλικά συστήματα για τους συμπολεμιστές του στην ομάδα S.H.I.E.L.D., να εφευρίσκει καινοτόμες εφαρμογές, όπως τα τεχνολογικά προηγμένα τζετ που χρησιμοποιούν οι Εκδικητές, ή τους επαγωγείς εικόνας που προτιμούν οι Χ-ΜΕΝ: Μικρές συσκευές σαν ρολόι χεριού, που παράγουν ένα ολόγραμμα για να κρύψει την παρουσία του χρήστη.
Παρά τα έξοδα στα οποία υποβάλλεται για την προσωπική θωράκιση και τον εξοπλισμό φίλων και συμμάχων, τα περιουσιακά του στοιχεία μένουν… αλώβητα. Κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ο πρόεδρος της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων, καθώς και ο κυριότερος προμηθευτής της κυβέρνησης — με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δημιουργός του ήρωα, Σταν Λι, βάσισε την προσωπικότητα του Τόνι Σταρκ στον Αμερικάνο επιχειρηματία Χάουαρντ Χιούζ, εξηγώντας: «Ο Χιούζ ήταν εφευρέτης, τυχοδιώκτης, πολυεκατομμυριούχος, πλέι μπόι και τρελός. Αν εξαιρέσουμε το τελευταίο, ο Τόνι Σταρκ είναι ο Χάουαρντ Χιούζ.» Μάλλον αδικεί τον ήρωά του, αν σκεφτούμε ότι όταν πέθανε ο Χιούζ (1976), η περιουσία του ανερχόταν στα 2,5 δις δολάρια. Με σημερινά δεδομένα, γύρω στα 10- 11 δις. Ποσό ασήμαντο μπροστά στα 100 δις. του ήρωα.

Black Panther (90,7 τρις. $)
Black Panther (90,7 τρις. $)


1 .
Black Panther
Περιουσία: 90,7 τρις. $

Αν είσαι υπερήρωας και βασιλεύεις σε μια χώρα με πολύτιμα κοιτάσματα στο υπέδαφός της, η πιθανότητα να κατακτήσεις την πρώτη θέση στη λίστα των χάρτινων κροίσων γίνεται βεβαιότητα. Αυτή είναι η περίπτωση του Μαύρου Πάνθηρα, «κατοχυρωμένου» (όπως και όλοι οι made in USA υπερήρωες) στην παγκόσμια κοινότητα των αναγνωστών με την πρωτότυπη ονομασία, Black Panther. Εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 1966, σημειώνοντας εξαρχής αίσθηση. Ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός υπερήρωας, πολύ πριν εμφανιστούν άλλοι, ομόφυλοι συνάδελφοί του. Έχει όμως κάτι παραπάνω, που τον κάνει να ξεχωρίζει. Είναι βασιλιάς και προστάτης της Γουακάντα, μιας φανταστικής αφρικανικής χώρας - έθνους. Εκτός από τις υπερδυνάμεις που απέκτησε χάρη σε κάποιες αρχαίες τελετές και ένα μαγικό βότανο (αποτελώντας διαβατήριο για την είσοδό του στη λέσχη των υπερηρώων), απέκτησε επίσης πρόσβαση στα αμύθητα πλούτη της χώρας του.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπεισέρχεται μια ανάλυση φοιτητών του ερευνητικού πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον. Δηλώνοντας φαν του κόμικς και της πρόσφατης, επιτυχημένης ταινίας, αναζήτησαν σε αυτές τις δύο πηγές οικονομικά στοιχεία για τη σύνταξη της δικής τους λίστας. Βάση εκκίνησης των φοιτητών υπήρξε η ανακάλυψη, το 2014 στο υπέδαφος της Δημοκρατίας του Κογκό, πλουσίων κοιτασμάτων ετερογενίτη. Πρόκειται για ένα ορυκτό το οποίο, με κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπεται σε κοβάλτιο, το βασικό στοιχείο στις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για αυτές τις μπαταρίες εκτινάχθηκε το ίδιο συνέβη και με την τιμή του κοβαλτίου, αποφέροντας τεράστια κέρδη στη χώρα. Σε αυτό βασίστηκαν οι φοιτητές, προκειμένου να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις.
Σημαντικό στοιχείο για την αποτίμηση της περιουσίας του υπερήρωα αποτέλεσε το γεγονός ότι το υπέδαφος της χώρας του είναι πλούσιο σε ένα σπάνιο κοίτασμα. Σύμφωνα με το σενάριο του κόμικς, στο μακρινό παρελθόν ένας τεράστιος μετεωρίτης έπεσε στη Γουακάντα. Έμεινε βαθιά χωμένος στη γη, μέχρι που τον ξέθαψαν οι πρόγονοι του ήρωα. Το υλικό από το οποίο αποτελείται (Βιμπράνιουμ στη γλώσσα του κόμικς) είναι το πιο σκληρό που υπάρχει στη Γη. Επειδή, δε, αποτελεί τόσο ισχυρό υλικό, δεν είναι διόλου φθηνό. Αντλώντας αναφορές και στοιχεία από τις σελίδες του κόμικς, οι φοιτητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Βιμπράνιουμ κοστίζει 10.000 δολάρια το γραμμάριο, ενώ στα θησαυροφυλάκια της χώρας αναπαύονται χιλιάδες τόνοι του πανάκριβου αυτού υλικού.  
Με πολύ πιο ευφάνταστη μέθοδο έκανε τις δικές της εκτιμήσεις μια παρέα αναλυτών της εταιρείας Kiplinger, που ασχολείται με επιχειρηματικές προβλέψεις και παρέχει οικονομικές συμβουλές. Δική τους αφετηρία ήταν μια φράση που «ψάρεψαν» το 2018 από την ομότιτλη ταινία. «Κάθε ανάσα είναι έλεος για μένα», λέει σε κάποια σκηνή ο πρωταγωνιστής. Πώς εκτιμάται περιουσιακά μια ανάσα και δη εκείνη του συγκεκριμένου υπερήρωα; Το ερώτημα που έθεσαν οι αναλυτές δεν ήταν υποθετικό, ούτε έμεινε αναπάντητο. Έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τον Μπιλ Γκέιτς, η περιουσία του οποίου ανερχόταν στα 86,9 δισεκατομμύρια δολάρια τη χρονιά που διεξήγαγαν την έρευνά τους, υπολόγισαν τον πλούτο του χάρτινου υπερήρωα με τη μέθοδο… «δευτερόλεπτο και ανάσα». Με άλλα λόγια, υποδιαίρεσαν τη χρονιά σε δευτερόλεπτα και κατόπιν μέτρησαν πόση χρηματική αξία είχε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής του Μπιλ Γκέιτς στη διάρκεια εκείνης της χρονιάς. Με αυτά τα… αναπνευστικά και αριθμητικά δεδομένα έκαναν τις δικές τους εκτιμήσεις για την τεράστια περιουσία του Μαύρου Πάνθηρα. Σύμφωνα με κάποιες άλλες, το ίδιο άτυπες (όσο και… ιδιότυπες) εκτιμήσεις από συντάκτες του οικονομικού ιστοτόπου MarketWatch, τα προσωπικά αποθέματα του υπερήρωα σε Βιμπράνιουμ εκτινάσσουν την περιουσία του στα 90 τρισεκατομμύρια δολάρια (για την ακρίβεια 90,7 τρις). Γεγονός που του χαρίζει την επίζηλη πρώτη θέση στη λίστα.


( Εικονογράφηση: αρχείο Α. Μαλανδράκη )

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: