Αρσινόη

250X250  6

Άρση του νου δεν προκαλεί μόνον ο θάνατος, που αναιρεί το σώμα, αλλά και η διαρκής άρση της αίρεσης που ονομάζεται ζωή, το είδος αυτό που στα μέτωπά τους φέρουν ζωοφόροι διακοσμώντας πομπές διαπόμπευσης των εγκοσμίων.
Γυναίκα υψηλόφρων, που ξεσήκωνε τον νου, δικό της ή άλλων, αν και όχι πάντοτε, όπως ίσως ήθελε, του γιου ή της κόρης της, που ζωγραφίζει, γράφει δηλαδή τη ζωή με χρώματα ακρυλικά, ακρολυρικά και άλλα. Τώρα θα χρειαστεί να αγιογραφήσει βίο θανάτου, καθώς δεν γνωρίζουν ότι έφυγε η μητέρα της συνομήλικες εκείνης.
Φύση περιπετειώδης, βεβαιώνουν οι ονειροκρίτες, αγαπούσε εμπειρίες, γνωριμίες και ταξίδια. Πριγκίπισσα στην Κρήτη, μητέρα του Ασκληπιού και παραμάνα του Ορέστη, είχε όνομα που έραψε ιστορία. Με μηχανορραφίες συγκρίθηκαν οι επιδόσεις της στο κέντημα.
Σύζυγος τριών βασιλέων. Μητέρα τριών διαδόχων. Δύο δολοφονήθηκαν. Βασίλισσα της Θράκης και της Αιγύπτου. Σε έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με θραύσματα ένα μικρό της κεφάλι στην αίθουσα του Βωμού (με το ίδιο εισιτήριο εισόδου).
Σουέζ μετονομάστηκε το λιμάνι που λεγόταν Αρσινόη. Και η Κροκοδειλόπολις του Φαγιούμ έτσι λεγόταν. Αμμόχωστος ονομάστηκε στην Κύπρο, όπου και η Αρσινόη Μάριου. Αρσινόη η Αιτωλική έγινε η αρχαία Κωνώπη. Το όνομα στην Κρήτη, στην Κιλικία, στην Ερυθραία, στη Γαλιλαία, στις πλαγιές του όρους Εύα. Αρσινόη Κοίλης Συρίας κάποτε η Δαμασκός. Ακόμη και η Έφεσος. Ως αστεροειδής περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της μία φορά κάθε 8 ώρες και 53 λεπτά.
Δισέγγονη μεταφέρει το όνομα στα λατινικά, όπου σημαίνει τριαντάφυλλο, με πέταλα αλόγων να ανοιγοκλείνουν σύμφωνα με τις εποχές της ημέρας, σε μυθιστόρημα που συνθέτει στο κεφάλι του ο παππούς και ονομάζεται «Το όνομα της Ρόζας».

(9.1.2019)

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: