Tι σκέφτονται τα ζώα

Tι σκέφτονται τα ζώαΘα στεναχωρηθεί ο ιπποπόταμος, αν τον πούνε χοντρόπετσο;
Τι δάκρυα χύνει ο κροκόδειλος, όταν λένε ότι δεν έχει αισθήματα;
Κιβωτό κατακλυσμού ή ενυδρείο ξηράς χρειάζονται τα ψάρια;
Αν ήταν λογικό να μην τρέχουν, θα ήταν άλογα;
Θα σέρνονταν στον αέρα, αν τα φίδια πετούσαν;
Πόσο σώμα χωρά στο μικρό κεφάλι του δεινόσαυρου;
Γίνονται άτομα τα έντομα όταν δεν είναι κατάκοπα;
Λύκοι στη σούβλα θα λυπούσαν ή θα ενθουσίαζαν τα αρνιά;
Πόσο κυνικός μπορεί να γίνει ένας σκύλος;
Επιβραδύνοντας όλα γύρω της γίνεται η χελώνα λαγός;
Όταν ακούνε ότι νηστικό δεν χορεύει, χορταίνουν με λόγια οι αρκούδες;
Το μέλι πικραίνει τις μέλισσες. Τα ζώα σκέφτονται άλλα ζώα.
Μόνον όσοι είναι ζώα δεν αναρωτιούνται τι σκέφτονται οι άλλοι.
Μάλλον για οικογενειακούς λόγους, αδικαιολόγητα μερικές φορές
η ζωοφιλία επεκτείνεται και προς τους ανθρώπους.

Tι σκέφτονται τα ζώα


H επιτάχυνση επιβραδύνει

Προηγήθηκαν μονοήμερες και ολίγων ωρών επισκέψεις. Γραφεία ταξιδίων τώρα διαφημίζουν εκδρομές διάρκειας μικρότερης από μία ώρα αν όχι ενός λεπτού. Εξαρτάται από το πόσος χρόνος υπάρχει. Προβλέπονται αξιοθέατα πηγαίνοντας από την κουζίνα στο μπάνιο. Έγιναν συνήθεια τα ταξίδια. Φεύγουν πολλοί φίλοι. Αν είχε χώρο, μόνο νεκρολογίες θα έγραφε.


Eυαισθησίες

Ευτυχώς που τα παιδιά είναι αναίσθητα, γιατί δεν υπάρχει αναισθησιολόγος, καταλήγουν στο νοσοκομείο μετά το ατύχημα.

Πυρ & ύδωρ ή γη & μανία;

Πάνω από εκατό χιλιάδες γουάν, δηλαδή σχεδόν δεκατρείς χιλιάδες ευρώ, ήταν η ζημιά από φωτιά σε διαμέρισμα στην επαρχία Σετσουάν. Κρυμμένη σε ντουλάπι και καλυμμένη με στάχτες βρήκαν οι πυροσβέστες μια γάτα, που ονομάζεται Jingoudiao. Η ιδιοκτήτρια, η οποία έλειπε, παραδέχθηκε ότι φεύγοντας ξέχασε να κλείσει το ρεύμα. Παίζοντας η γάτα θα πάτησε την οθόνη αφής στην κουζίνα. Η δική μου γάτα ανοίγει τη βρύση στην τουαλέτα, παρατήρησε χρήστης σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μας έχει πνίξει ο λογαριασμός του νερού.


Κλίμα στραβό

Μία στις πέντε γυναίκες επιστήμονες με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος, ηλικίας άνω των 40 ετών, που απάντησαν σε ερώτημα βρετανικής εφημερίδας, ανέφερε ότι αποφάσισε να μην κάνει παιδιά ή έκανε λιγότερα λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή. Θέλω πραγματικά να φέρω ένα παιδί σε αυτόν τον κόσμο που δημιουργούμε; Είμαι 62 ετών τώρα και χαίρομαι που δεν έκανα παιδιά, είπε ερευνήτρια για θέματα κλίματος από τη Γαλλία.

Θυσίες πρέπει να κάνουν οι νέοι

Νέα μέθοδος εγκληματικής δράσης στην Ιαπωνία είναι η επιστράτευση μέσω διαδικτύου ατόμων για να διαπράξουν ληστείες και επιθέσεις. Παράνομες ενέργειες σχεδιάζονται από άτομα άγνωστα στους ανήλικους που στρατολογούνται μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών επικοινωνίας και μπορεί να μη γνωρίζονται μεταξύ τους. Η εντεταλμένη δράση ονομάζεται tokuryū από τα ιδεογράμματα που σημαίνουν ανώνυμος (tokumei) και ρευστός (ryūdo). Χωρίς ποινικό μητρώο συλληφθέντες έχουν πει ότι ανώνυμοι εργοδότες εξασφαλίζουν την υπακοή τους απειλώντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η περιστασιακή εργασία στον χώρο του εγκλήματος αντικατοπτρίζει την εξασθένηση των παραδοσιακών συνδικάτων γιακούζα, που δεν είναι ελκυστικά. Για μικρότερες απολαβές, οι νέοι πρέπει να κάνουν πολλές θυσίες για να ζήσουν τη ζωή ενός γκάνγκστερ, συνοψίζει αναλυτής.

Φέτος

Πριν από έντεκα χρόνια είχαν πάει διακοπές οικογενειακά στη Ρόδο. Πρώτη φορά δοκίμασε φέτα στον μπουφέ του ξενοδοχείου. Επιστρέφοντας στη Σουηδία η εμμονή του μεγάλωνε. Ξεπέρασε κάθε όριο, λέει η μητέρα του. Κρυφά αγόραζε φέτα να τρώει επιστρέφοντας σπίτι με το ποδήλατο. Είκοσι ετών βρήκε δικό του χώρο. Είμαι ελεύθερος να φάω όση φέτα θέλω, λέει ο Άλεξ. Στο ψυγείο υπάρχει πάντοτε φέτα. Η εργασία του σε εταιρεία μεταφοράς τροφίμων ερεθίζει το πάθος του. Τυρί φέτα γράφουν ειδικές πινακίδες κυκλοφορίας που παρήγγειλε για το αυτοκίνητό του.

Το σκουλήκι

Παρασιτικό σκουλήκι πέθανε έχοντας φάει μέρος από τον εγκέφαλο του Ρόμπερτ Κένεντι του Νεότερου, σύμφωνα με κατάθεσή του σε αγωγή διαζυγίου το 2012, όπως αποκάλυψαν ΜΜΕ τώρα που διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ ως ανεξάρτητος υποψήφιος εναντίον του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ. Έτσι εξηγούνται οι τοποθετήσεις του, έσπευσαν να πουν Αμερικανοί κωμικοί. Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος για άλλα πέντε σκουλήκια να μπουν στο μυαλό του, αλλά εντούτοις να επικρατήσει σε τηλεμαχία με τους αντιπάλους του, που αποτελούν τους γηραιότερους υποψήφιους σε μια χώρα που επαίρεται για τη νεότητά της.

Μεσήλικες & ακρήλικες

Βγαίνω με μικρότερους άντρες, γιατί οι άντρες στην ηλικία μου έχουν πεθάνει, εξήγησε η Cher. Παλιότερα ένιωθαν φόβο να με πλησιάσουν, ενώ εγώ είμαι ντροπαλή, πρόσθεσε η 77 ετών τραγουδίστρια. Οι νεότεροι όμως έχουν ανατραφεί από γυναίκες σαν εμένα.

Ξεχνούν να πεθάνουν

Μελέτη προσδιόρισε ότι 13% των κατοίκων της Ικαρίας είναι άνω των 80 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη 4% και μόλις 1,5% παγκοσμίως. Οι κάτοικοι έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες από Αμερικανούς να ζήσουν πάνω από εκατό χρόνια. Στην Ικαρία, δήλωσε αιωνόβιος, οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν.

Χώρα των αθανάτων

Συγκεντρώσεις σε 75 χώρες, που δεν περιλαμβάνουν την Ουκρανία ή τη Γάζα, διοργανώνει για μέλη του Στρατού Μην Πεθάνεις (Don’t Die Army) Αμερικανός εκατομμυριούχος ιδρυτής εταιρειών βιοτεχνολογίας. Η αθανασία είναι η επιδίωξή του πρώην Μορμόνου, όπως πολλών πλουσίων. Σε πρόγραμμα που ακολουθεί μετρά έως το 6 πριν από κάθε εκπνοή. Πάει για ύπνο στις 8:30 το βράδυ, έχοντας από το πρωί φάει βραδινό και καταπιεί εκατό τονωτικά χάπια. Θέλει να δημιουργήσει μία χώρα είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων όπου ο θάνατος θα απουσιάζει.

Χωρίς χάπι εντ

Να πάρετε εσείς χάπια, απαντούσε, όταν της έλεγαν να ακολουθεί αγωγή που είχαν συστήσει σε κλινική, όπου ήταν έγκλειστη. Η 49χρονη πίστευε ότι τη δηλητηριάζει βάζοντας φάρμακα στο φαγητό της, πριν επιτεθεί στον πατέρα της το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στον Άγιο Νικόλαο στο Βαθύ της Σάμου. Τα Χριστούγεννα είχε ξαναχτυπήσει τον 70χρονο πρώην καπετάνιο, είπε στην αστυνομία, την οποία κάλεσε λίγο πριν από τις 8:30, αφού τον σκότωσε με πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι, με υδραυλικό κάβουρα.

Χωρίς φωνήεντα δεν μας πέφτει λόγος

Για να διευκολυνθεί η εκλογή υποψηφίου με επώνυμο που αρχίζει από Γάμα, αφαιρέθηκαν υποψήφιοι που είχαν ανακοινωθεί, των οποίων το όνομα ξεκινούσε από Α, Β ή Γ, ώστε να εμφανίζεται πρώτος στο ψηφοδέλτιο. Κανείς δεν θα μπορούσε να προηγηθεί, αν από το Ω άρχιζαν όλοι οι υποψήφιοι.

Μάθε, παιδί μου, γράμματα

Έχοντας κάνει χρήματα, νεαρός επιχειρηματίας στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο στο οποίο πήγαινε και το κατεδάφισε.

Φιλονογνωσία

Όταν κατάλαβε ότι οι μαθητές δεν είχαν ποτέ κρατήσει βιβλίο στα χέρια τους, ένας δάσκαλος σε αγροτική περιοχή της Κολομβίας προσέλαβε γαϊδούρι να μεταφέρει βιβλία. Η γάιδαρο-βιβλιοθήκη (biblioburro) συνεχίζει να λειτουργεί είκοσι έξι χρόνια αργότερα. Μαθητές, δάσκαλοι, βιβλία και γαϊδούρια αλλάζουν. Τα πάντα ρει, όπως έβλεπε ο Ηράκλειτος. Η κίνηση των ιδεών θορυβεί, όπως άκουγε ο Παρμενίδης. Ο Φουκώ απέκτησε πολλούς μαθητές. Ποτέ όσους είχαν ο Πλάτων, ο Μαρξ ή ο Φρόιντ.

Αττική > attic (σοφή σοφίτα)

Με 42.000 κατοίκους, το Μίντλαντ απέχει διακόσια χιλιόμετρα από το Ντιτρόιτ. Σε εμπορική περιοχή, μεγάλο κατάστημα υψώνει στην οροφή το σήμα του. Στηρίζεται σε σκεπασμένη τριγωνική κατασκευή, με πλάτος 1,5 μέτρο και ύψος 2,4 μέτρα. Διαθέτει πόρτα προσβάσιμη από τη στέγη. Στις 23 Απριλίου ακολουθώντας ένα καλώδιο ηλεκτρολόγοι ανακάλυψαν ότι μια γυναίκα ζούσε εκεί. Για έναν χρόνο, όπως είπε. Λίγα ξύλα είχαν τοποθετηθεί στο πάτωμα. Εντός της κατασκευής χωρούσαν μικροσκοπικό γραφείο με υπολογιστή, εκτυπωτή και καφετιέρα, που είχαν ρεύμα. Και τα ρούχα της. Δεν βρέθηκε σκάλα. Δεν ήταν σαφές πώς ανέβαινε η 34 ετών άστεγη, που συμφώνησε να φύγει αμέσως. Στο Μίντλαντ είχε ιδρυθεί το 1897 η Dow Inc. Σε ένα περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού έγινε μία από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες παγκοσμίως.

Επερωτήσεις

Ρώτησαν γιατί δεν καταδικάζει απερίφραστα όσα βλέπει να συμβαίνουν. Υπάρχει διαφορά αν καταδικάζονται περιφραστικά; Ό,τι συγκρατείς σε κάνει ασυγκράτητο. Μεγάλη τώρα μελαγχολεί που δεν αγάπησε, είπε. Εγώ τι κατάλαβα, εκείνος αναρωτήθηκε, που αγαπούσα. Τον παρηγορεί να συναντά παιδιά συντηρητικά. Θυμίζουν αφούσκωτα μπαλόνια. Δημιουργούν την ελπίδα ότι μεγαλώνοντας θα εκραγούν. Σπάζοντας αβγά θυμήθηκε ότι η φυσική προηγείται της μεταφυσικής. Σημασία δεν έχει πόσο δυνατά το χτυπάς, αλλά πού το χτυπάς. Παρενέργεια του εμβολίου κατά της ανίας είναι η άνοια, που δεν επιτρέπει να θυμηθείς αν το έχεις κάνει. Τα εύκολα κείμενα είναι τα πιο δύσκολα.

Ειδήσεις από τον ζωολογικό κήπο

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις ΗΠΑ, έξι από επτά γυναίκες απάντησαν ότι θα προτιμούσαν να συναντήσουν αρκούδα παρά έναν άγνωστο άντρα, αν βρίσκονταν μόνες στο δάσος. Σχόλιο για το βίντεο αναφέρει ότι, αν μια γυναίκα επιβιώσει από επίθεση αρκούδας, δεν πρόκειται να της κάνουν τις εξής ερωτήσεις: Μήπως ήσουν προκλητική; Τι φορούσες; Είχες πιει; Είσαι σίγουρη ότι είπες όχι;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μιλώ. Δεν ακούς; / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)
Το τελευταίο τρένο του Φεβρουαρίου / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)
Από τα Γρεβενά τεντώνοντας / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)
Πραγματικότητα & μυθοπλασία την εποχή του Τραμπ / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: