Λογοτεχνία & θέρμανση

Λογοτεχνία & θέρμανση



Πολλοί νομίζουν ότι υπόθεση της λογοτεχνίας είναι να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Ξεχνούν όμως ότι συχνότερα βάζει φωτιές, προκαλώντας καστανούς και άλλους ιριδισμούς. Λόγω της συναναστροφής τεχνολογίας και λογοτεχνίας, αυτό καλείται να κάνει τώρα, που δύστροπες εξελίξεις προμηνύονται στον τομέα της θέρμανσης και της ενέργειας. Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε γνώριζε, όπως έχει διαπιστωθεί από αρχαιοτάτων χρόνων, ότι τα λόγια ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα. Αλλιώς διάλογοι δεν θα θέρμαιναν τα σπήλαια των ιδεών, ενώ ούτε ο Αριστοτέλης θα αναζητούσε άριστο τέλος σε διαφορές θερμοκρασίας, πριν επινοηθεί το θερμόμετρο και όχι κάποιο κρυόμετρο.
Βεβαίως τα πάντα με «ρέω» κινούνται, θα έλεγε αν είχε κάνει φαντάρος ο Ηράκλειτος, που αρνήθηκε να μετακινηθεί σε δημόσιες θέσεις που του πρότειναν. Η άρνηση δεν τον εμπόδισε να πυροδοτήσει αργότερα μελέτες για τις θερμαντικές ιδιότητες του λόγου, ιδίως μετά την δια πυρός και σιδήρου επικράτηση της κάσας του Γουτεμβέργιου, πριν αρχίσουν να λιώνουν τα παλιά κλισέ σε συνθήκες επισκληριδίου αναλγησίας των ηλεκτρονίων. Σιγά σιγά πιάσαν οι ζέστες, ζεστάθηκαν οι παίκτες με παραινέσεις των προπονητών, κυκλοφόρησε ζεστό χρήμα, το πήραμε ζεστά.
Η ανάγνωση δημιουργεί προοπτικές μιας θαλπωρής, ενός είδους θερμότητας που παράγεται από την τριβή των δακτύλων στις σελίδες των βιβλίων ή σε οθόνες αφής. Συγγραφείς που υποχρεώθηκαν να μεταλλάξουν τις παρεκτροπές της μυθοπλασίας, έπειτα από επιθέσεις αγνώστων αναγνωστών, επικαλύφθηκαν με εξώφυλλα μπεστ σέλερ όταν ταριχεύτηκαν. Άλλο το ζετέ του χορευτή και άλλο το ζετέ του αρσιβαρίστα.
Στην Ελλάδα αναπτύχθηκαν προνομιακές σχέσεις με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήλιος ο πρώτος. Αιολική γη. Αυτοσυγκράτηση ας συνιστά η Ασκητική. Ημερολόγιο στρώματος παραμένει η ποίηση. Οι κριτικοί ανακαλούνται στην Κρήτη. Μηρυκάζουν οι εικαστικοί. Μια ταινία κατατρώει το έντερο κάθε σκηνοθέτη. Οι άθλιοι ζητούν τα ρέστα, από τον Ταχτσή. Στην κηδεία της μητέρας στον Ξένο με αλγερινό ήλιο φορτώνει τις μπαταρίες της η γαλλική πεζογραφία. Το πυρωμένο πτώμα του Έκτορα συνεχίζει να σέρνει ένας νεκρός Αχιλλέας. Με καύσιμα του Κέρουακ στον δρόμο τρέχουν αυτοκίνητα. Στην οδό των Φιλελλήνων «μαλάκωνε η άσφαλτος κάτω απ’ τα πόδια» του Ανδρέα Εμπειρίκου. Εν μέσω ευγενούς άμιλλας ιδιωτικής υστεροβουλίας και φαλλοκρατισμού, ένα μήλο το άμυλο αντικαθιστά.
Σελίδες καίγονται σε 451 βαθμούς Φαρενάιτ. Μακρύς ο αποχωρισμός για το Φαρ Ουέστ. Αγελάδες αγέλαστες, άλογα παράλογα, δελφίνια ανάδελφα επί τον τύπον των σκύλων. Κραβάτα με κράβατον ανταλλάσσουν σε κέντρα λαιμοδοσίας. Τι κρίμα από τόσο χρήμα, αν όλα πάνε πρίμα, να μη μένει ούτε τρίμμα. Λυματικός ο προϋπολογισμός απορριμμάτων και αποριών. Ελπίδα κρύβει η απελπισία. Ξαναζεσταμένα λόγια. Από τώρα αρχίζουν τις έρευνες για τις δροσιστικές ιδιότητες του λόγου όσοι προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει καλοκαίρι πάλι.
Με τι κείμενο πλαγιάζεις; Ποιες συσκευές καίνε λιγότερο ρεύμα; Ποια ερωτική στάση είναι λιγότερο ενεργοβόρα; Ενώ κάνουν έρωτα στο αυτοκίνητό τους στη Βραζιλία, τους πετάνε έξω γυμνούς και κλέβουν το αμάξι. «Μου είπε ο επιχειρηματίας να θάψω τον πατέρα μου πρωί, γιατί είχαμε διπλή παράσταση», θυμάται ένας ηθοποιός.


Σχετικά κείμενα

Λογοτεχνική ακρίβεια / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Επιβραβεύσεις / τοκογλυφίες / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Σύσταση για δημιουργία λογοτεχνικών αποθεμάτων / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Έντυσον & Έγδυσον / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Αppαισιοδοξία / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: