Περί πλάνης;

Λου Σνέφαλ: «Τσάντες» (εγκατάσταση)
Λου Σνέφαλ: «Τσάντες» (εγκατάσταση)Αποτέλεσμα βαρύτητας είναι η περιπλάνηση. Καθώς όμως πλανώνται όσοι δεν το ξέρουν, στην περιπλάνηση συμμετέχουν και οι πλέον ακίνητοι. Επιπλέον, οριζόντια φαίνεται να κινούνται ακόμη και εκείνοι που δεν πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη, ενώ πρόκειται για κάθετη κίνηση κατά βάθος. Ένας ατελής κύκλος προκύπτει. Πρόκειται για ελλειπτική μετακίνηση, την οποία προσομοιώνει η βόλτα στις πόλεις, αλλά όχι στις ευθείες αγροτικών οδών, που με τον γάμο ημέρας και νύχτας διευκολύνουν την αναπαραγωγή, με τα παιδιά προορισμένα να αποπλανηθούν σε αστικά κέντρα. Η πόλη αποτελεί την κυριότερη προϋπόθεση κάθε παραπλανητικής περιπόλου, όπως διαρκώς θα ανακαλύπτουν οι εξερευνητές έπειτα και από διαπλανητικές επισκέψεις στο μέλλον. Κάθε επίσκεψη επιθέτει ένα στρώμα στη σκέψη, όπου κάποτε ξαπλώνουν οι άγρυπνοι. Κάθε πόλη εγκαθιστά την ανάγκη περιπλάνησης στη φύση, η οποία δεν υφίσταται πριν δημιουργηθούν οι πόλεις. Κανείς δεν πάει βόλτα στην εξοχή, αν πολλοί δεν είναι κάπου αλλού εγκατεστημένοι. Κατ’ αντιστροφήν αποκτά φυσικότητα η περιπλάνηση σε αστικά σημεία συγκέντρωσης ενώ, παριστάνοντας τους νομάδες πριν γυρίσουν σπίτι, οι πλάνητες με ικανοποίηση θρηνολογούν τον θρίαμβο της γεωργίας.


Αποτελεί προανάκρουσμα τουρισμού η εσωτερική εξορία; Ίσως αυτό προοικονομούσε ο αδελφός του συζύγου της καλής μου, που σε αλφαβητική σειρά, από την Αιθιοπία έως την Ωκεανία, έβαζε τα ονόματα τόπων προέλευσης ατόμων με τα οποία είχε κοιμηθεί. Στην περιπλάνηση του σώματος, υποστήριζε κάθε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ ευχόταν επαναστάσεις που θα δημιουργούσαν νέες χώρες, καθώς του έλειπαν μερικά γράμματα από τον κατάλογο. Στα καθ’ ημάς, προτάσεις του ταξιδιωτικού γραφείου «Εκτόπιση» αναφέρουν τα εξής νησιά:

Άγιος Ευστράτιος, Αίγινα, Αλόννησος, Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντικύθηρα, Αντίπαρος, Γαύδος, Γυάρος, Ικαρία, Ίος, Κίμωλος, Κύθηρα, Κύθνος, Λέρος, Λήμνος, Μακρόνησος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Οθωνοί, Πάρος, Σαμοθράκη, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκύρος, Σύρος, Τήνος, Τρίκερι, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χίος


Κάθε βράδυ τα έπιπλα περιπλανώνται μέσα στο σπίτι. Η σερβάντα με τα γυαλικά προσεκτικά ανοίγει την πόρτα και μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα για να εξοικειωθεί με το θαύμα του ύπνου, που έχει περιγράψει η σιφονιέρα. Ο καλόγερος βγάζει από πάνω του τα ρούχα και κατευθύνεται στο μπάνιο, όπου προοιωνίζεται θεοσοφική έξαρση. Από τον διάδρομο αστραπιαία περνά κάποιο σκαμπό. Με τα πόδια ανοιχτά οι καρέκλες κάθονται η μία πάνω στην άλλη, κάνοντας μούτρα στο τραπέζι. Τα ράφια εγκαταλείπουν στον αέρα ό,τι στηρίζεται πάνω τους για να επιδοθούν σε ασκήσεις ευθυγράμμισης στο πάτωμα. Αν και τα μαχαιροπήρουνα αρχίσουν να μετακινούνται τον χειμώνα, τίποτε δεν θα μένει ακίνητο πριν ξημερώσει και όλα επιστρέψουν στη θέση τους, στο φως κρύβοντας την κίνηση που εσωτερικά χαρακτηρίζει όσα αντικείμενα παριστάνουν ότι είναι στερεά.


Αμίλητοι στον παράδεισο, όπου κυριαρχεί ο μηλίτης, χωρίς φίλους άφυλοι άγγελοι περιπλανώνται σε ποτοπωλεία. Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν την υπόθεση του μεθυσμένου πιθήκου, δηλαδή την εξελικτικά αναπτυγμένη αναζήτηση αιθανόλης σε ώριμα φρούτα, αφού αρχίσει η ζύμωση. Επιστρέφοντας σπίτι του ένας μεθυσμένος χτυπά την πόρτα. Βγαίνοντας από δίπλα, του λέω ότι μένει μόνος. Καταλαβαίνει ότι λείπει και φεύγει. Δεν έχουμε ξαναβρεθεί. Όρθιοι οι υπάλληλοι σε ένα μπαρ υποδέχονται τους μεθυσμένους, που πληρώνουν και αμέσως φεύγουν. Περιεκτικό όνομα ποτοπωλείου στην Ουάσιγκτον: Ζανζιμπάρ. Ακολουθεί κατάλογος.

Αγιωργίτικο, Αηδάνι, Αθήρι, Ασύρτικο, αψέντι, βάλσαμο, βερμούτ, βότκα, Γαλανό, γκράπα, Γουστολίδι, Δημινίτης, Everclear, Ζαλοβίτικο, ζιβανία, ζύθος, ηδύποτα, Θράψα, Κακοτρύγης, Καμπάρι, Καλβάδος, κασάσα, κβας, κρασί, κονιάκ, κουμκουάτ, λικέρ, λιμοντσέλο, μαλτ, μπέρμπον, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Νεγκόσκα, Ντεμπίνα, Ξινόμαυρο, ούζο, ουίσκι, Πετροκόριθο, προσέκο, ρακί, Ροκανιάρης, ρούμι, σάκε, σαμπάνια, Σαββατιανό, Σατώ Λαφίτ, σναπς, τεκίλα, τζιν, Τεντούρα, τσικουδιά, τσίπουρο, υδρόμελι, Φειδιά, Φωκιανό, Χαραμπραΐμι, χωρίς γλυκάνισο


Κανείς δεν θα έβγαινε για φαγητό, αν ίσχυε ότι μαγειρεύουν σπιτικά στα εστιατόρια. Παραμένοντας σπίτι, θα επέμεναν σε ηδονοβλεπτικές περιπλανήσεις στην κουζίνα, αφού δεν θα προτιμούσαν να τρώνε ή να υποσιτίζονται αλλού. Με την αστυνομία φαγητού να επιβάλλει εξακριβώσεις στοιχείων τροφίμων, θα συνέχιζαν να περιηγούνται ψυγεία και ντουλάπια, προσπαθώντας να κατατάξουν τα υλικά σε μια σειρά.

Αβγά, βατόμουρα, γαύρος, δημητριακά, ελιές, ζυμαρικά, ηλιόσποροι, θυμάρι, ιμάμ, καλαμπόκι, λάδι, μέλι, ντομάτες, ξίδι, οστρακοειδή, πατάτες, ρύζι, σύκα, τυρί, υποβρύχιο, φασόλια, χαλβάς, ψωμί, ωά (σιγά)


Η περιστροφική εμπειρία που αποκομίζουν οι πλανήτες στο διάστημα διαχέεται δια γυμνού οφθαλμού ή μέσω τηλεσκοπίων στους παρατηρητές, που την αναπαριστάνουν. Συνεχώς κινούνται χωρίς πουθενά να πηγαίνουν. Αστρολογία συνιστά το μηδενικό αποτέλεσμα της κίνησης, ενώ αστρονομία εκτρέφει ο αέναος χαρακτήρας της. Οι φθογγολογικές μεταπτώσεις, από το Λο στο Νο και από Γη σε Μη, επαναλαμβάνονται ωρολογιακά. Η ουρολογία μεταμορφώνεται σε ουρονομία, που μελετά την υγροποίηση των αισθημάτων του ουρανού και την εξαέρωσή τους, όταν προσκρούουν στο έδαφος της ανθρώπινης αδιαφορίας. Κανείς δεν ασχολείται με το τι δεν συμβαίνει σε αυτόν ή σε κάποιον άλλον κόσμο, ενώ συνεχίζουν να κινούνται. Η ζωώδης κινητικότητα ερεθίζει την αντίσταση των φυτών, πριν μία ισχυρή δόση δωσιλογισμού τα μεταστρέψει, από το να εκτινάσσουν περισπόρια, στο να εξαγοράζουν με προσφορές καρπών και ανθέων τη μεταφορά σπόρων από έντομα και πουλιά σε διατεταγμένη μαύρη αγορά πτητικής αναπαραγωγής.


Σε μοναχικούς βράχους οι φαροφύλακες συγκεκομμένα λατρεύουν ό,τι λάμπει. Άλλοτε κύμα, άλλοτε σωματίδιο, το φως σκορπίζεται να προλάβει να δει πριν τυφλωθεί. Φωταδιστές καραδοκούν. Τέλος το έλος. Με κουστουμιές τύπου Μαγκρίτ ή ένα φ(λ)ανελάκι οι φλανέρ περιπλανώνται στις στοές της κατανάλωσης ως ανθρακωρύχοι πετρωμάτων της καθημερινότητας. Περιπλανήθηκα στο κορμί της, έχουν πει για την πόλη. Λόγιοι υποσκάπτουν λαγούμια στις βιβλιοθήκες, ανατινάζοντας την ανατομία όσων κινούνται ή κάθονται. Άσεμνοι στίχοι καλύπτουν ευαίσθητα σημεία. Παρελάσεις κατευθύνονται προς τοπόσημα του σώματος.

Αυνάν, Βυζάντιο, Γλυφάδα, διακεκαυμένη ζώνη, ερωτουργεία, ζαρτιέρες, ηδονοαβλεψίες, θωπεία, ισοσεξισμός, κλειτορίδα, λαγνεία, Μαζόχ, νομιναλισμός ή ερωτική ονοματοκρατία, ξξξ = ΧΧΧ, ονείρωξη, πορνοδικία, ρίγος, Σαντ, Ταρό, υμένας, φακός, χαλινάρι, ψεγάδι, ωμέγα


Σε ετερόδοξα στριπτιζάδικα εξωτικοί χορευτές λικνίζονται γύρω από έναν στύλο, που αλλόθρησκοι λιθοβολούν. Βήματα εξαγνισμού. Ρίχνοντας διαφορετικό βάρος στο κάθε πόδι, χορεύτριες αγωνίζονται να μιμηθούν γεωμετρικά σχήματα κινητικογραφίας με το σύστημα Λαμπάν. Περιπλάνηση η κάθε κίνηση επί σκηνής. Τι υποκρισία. Τι θέατρο. Ο Μπένγιαμιν υποδέχεται καινούργια μηχανή αναπαραγωγής αγγέλων. Στον πρώτο της γάμο παντρεμένη με εξάδελφό του, η Χάνα Άρεντ αδειάζει το μελάνι από την πένα του Χάιντεγκερ. Αφέλεια ή όφελος να αντιλαμβάνεται την ποίηση ένας φιλόσοφος που προτιμούσε Ναζί παρά Ναμηζεί;

Αποτελεί γιατρειά η ασθένεια; Από το γειά χαρά στο άντε γειά ένας παραπλανητικός χαιρετισμός είναι η υγεία, ενώ συνεχίζονται ατελείωτες περιπλανήσεις στη Θεραπεία οδό.

Αντιβιοτικά, β-αποκλειστές, γλουκοζαμίνη, δικλοφαινάκη, εντεκαβίρη, ζαλεπλόνη, ηλιοθεραπεία, θηριοθεραπευτική, ιβακαφτόρη, κετοτιφαίνιο (φουμαρικό), λαμοτριγίνη, μορφίνη, ντοπαμίνη, ξυλοκαΐνη, ομοιοπαθητικά, παρακεταμόλη, ρανιτιδίνη, σεροτονίνη, ταπενταδόλη, υδροξυζίνη, φλουοξετίνη, χονδροϊτίνη, ψωριοκτόνα, ωρολογίνη (για ρολόγια που πάνε πίσω)

Χωρίς αγωνία σε γωνίες ακονίζεται το μυαλό. Από το στήθος επιλέγει τη ρόγα, που είναι μυτερή. Στο χρηματοκιβώτιο του πάθους προτάσσει κλειδί, αλλά χρειάζεται συνδυασμός για να ανοίξει.

Από τα Τουρκοβούνια βλέποντας τον Βόσπορο, από τη Βελόνα το Σιάτλ. Αβλεπί στου Δάντη στη Νέα Υόρκη, στο Γκαρ ντι Νορ, στο Νότινγκ Χιλ, στο Βερολίνο. Τα πάντα βλέποντας στους καθρέφτες του καφέ στην Τεργέστη. Βράζει και χύνεται.

Αραβικός, βαρύς, γαλλικός, διυλισμένος, ελληνικός, ζεματιστός, ηρωικός, θρυλικός, ιρλανδικός, καπουτσίνο, λούγκο, μακιάτο, ντόπιο, ξινός, οργουελικός, πορνογραφικός, ριστρέτο, στιγμιαίος, τούρκικος, υδαρής, φρέντο, χόβολης, ψημένος, ωραίος

Πολλοί ποτέ δεν βάζουν κάποιες λέξεις στο στόμα τους. Έπος ή πέος; Άλλοι, ιδίως χορτοφάγοι, δεν αφήνουν τίποτε να σαπίσει. Στο φως δεν χλομιάζουν τα όνειρα, αλλά εκείνοι που δεν τα βλέπουν. Η ήττα της διάζευξης κάνει ύφος το φως. Ευστροφία απαιτεί κάθε περιπλάνηση. Κάπου υπάρχει ένας κατάλογος όσων μπορεί ή πρέπει να ειπωθούν.

Η λογοτεχνία συνιστά μια γεωγραφία του χρόνου. Τοπογραφώντας κάθε στιγμή της περιπλάνησης του μυαλού, τα αρχαία βιβλία προσκυνούν όσους δεν μπορούν να διαβάσουν. Ούτις από την Τροία συνεχώς επιστρέφει. Σε μια κβαντική εκδοχή αφήγησης, όπου όλα έχουν εντοπιστεί, η περιπλάνηση θεμελιώνει την εντοπιότητα των συγγραφέων. Κάθε αντίλογος παράγει τους δικούς του επτά θανάσιμους καταλόγους, για φάρμακα και τρόφιμα, για σώματα, για ποτά και τόπους, για καφέ λόγια.

Περί πλάνης ή περιπλάνηση;

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: