Προσωπικός συγγραφέας

Ubaldo Oppi, «Ο χειρουργός», 1913
Ubaldo Oppi, «Ο χειρουργός», 1913


Μια πολύ ενθαρρυντική προοπτική διαγράφεται μετά την εισαγωγή των προγραμμάτων «Προσωπικός γιατρός» και «Προσωπικός δικαστής» και την ενεργοποίηση του παλαιότερου «Προσωπικός πολιτευτής», έστω και αν κάποιες φορές πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, αφού πολλοί πολιτικοί δηλώνουν ιατροί ή νομικοί. Το νέο πρόγραμμα θα ονομάζεται «Προσωπικός συγγραφέας» και σκοπό έχει να διευκολύνει την επίλυση λογοτεχνικών προβλημάτων που καθημερινά ταλανίζουν πολίτες και πωλήτριες.

Η έλλειψη προσωπικού συγγραφέα είναι η αιτία μαζικής προσέλευσης σε εκδηλώσεις παρουσίασης βιβλίων, που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία βιβλιοπωλείων, βιβλιοθηκών και άλλων φαρμακείων του πνεύματος, ακόμη και όταν κανείς δεν προσέρχεται, καθώς ούτως ή άλλως συνήθως χρειάζεται να αναδιπλωθούν καθίσματα. Οι περισσότεροι από τους προσερχόμενους έχουν πρόβλημα που θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί μέσω επικοινωνίας με τον προσωπικό συγγραφέα, που παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα, με στόχο την πρόληψη της αλογοτεχνίας και την προαγωγή σε καλύτερες θέσεις πνευματικής έπαρσης.

Προβλέπεται ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών, από την ενημέρωση του λογοτεχνικού φακέλου κάθε ατόμου, την επίσκεψη για εξέταση, τη δωρεάν συνταγογράφηση των απαραίτητων αναγνώσεων ή συχνότερα περιληπτικών αναφορών, την παραπομπή για εξετάσεις σε ειδικούς ή για νοσηλεία σε λογοτεχνικά άσυλα, όταν υπάρχει ανάγκη. Οι εμπλεκόμενοι συχνά είναι αναγνωρίσιμοι από τη θητεία τους ως κριτές σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπως GNTP (Ο επόμενος κορυφαίος ποιητής/πεζογράφος στην Ελλάδα), Survivor (με νικητή όποιον επιβιώσει από την ανάγνωση μαρτυριών που έχουν πρόσφατα εκδοθεί), Love Island (όπου σε απομονωμένο νησί ναυαγοί της ανάγνωσης καλλιεργούν «παρά φύσιν», δηλαδή δίπλα στη φύση, σχέσεις με αγαπημένα τους βιβλία) κ.ά.

Λόγου χάριν, θέλει κάποιος κάτι να διαβάσει χωρίς να ξέρει τι, είτε το βράδυ πριν κοιμηθεί ή δίκην υπνοπαιδείας ενώ κοιμάται, είτε περιμένοντας σε σταθμό ή στάση μέσο μεταφοράς, που καθυστερεί λόγω αυτοκτονίας επιβάτη, που δεν είχε πάρει καλό βιβλίο μαζί του, είτε επιθυμώντας να επιδείξει επιδέξιες λογοτεχνικές επιλογές σε πρόσωπο που θα συναντήσει. Σε σχέση με ερωτήματα όπως αυτά μπορεί να βοηθήσει ο προσωπικός συγγραφέας, παίρνοντας υπ’ όψιν την ώρα, την εποχή, την ηλικία, τις ταξικές διαφορές, τις ερωτικές προτιμήσεις και συναφείς παράγοντες.

Οι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα «Προσωπικός συγγραφέας» θα μαθαίνουν επίσης να κρατούν και να ξεφυλλίζουν βιβλία σε άγνωστες γλώσσες χωρίς να δίνουν την εντύπωση ότι δεν τις γνωρίζουν, επειδή τα κρατούν ανάποδα ή διαβάζουν κατά τη λάθος φορά τις αράδες, φερ’ ειπείν. Επιπλέον, επιφυλάσσει σημαντικό ρόλο για μεταφραστές, που θα καπλαντίζουν μεταφράσεις ξένων βιβλίων με ειδικά περιτυλίγματα με τίτλους και ονόματα Ελλήνων συγγραφέων σε αλλότρια αλφάβητα, αναβαθμίζοντας έτσι το εκτόπισμα της ελληνικής λογοτεχνίας μεταξύ ξένων επισκεπτών που παρατηρούν τι βιβλία κουβαλούν οι ιθαγενείς. Πρόκειται για δράσεις που εντάσσονται στην πρωτοβουλία «Όλη η Ελλάδα μια ξένη γλώσσα», η οποία περιλαμβάνει εβδομάδες όταν όλη η χώρα ακούει Αχιλλέα Παράσχο ή άλλους δημιουργούς αποκλειστικά σε μεταφράσεις.

Ως προσωπικό συγγραφέα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει οποιονδήποτε βραβευμένο ή όχι από το κράτος ή παρακρατικούς φορείς. Προϋπόθεση αποτελεί οι εν λόγω λογοτέχνες να είναι συμβεβλημένοι με την Εθνική Συγγραφική Υπηρεσία (ΕΣΥ), που πιστοποιεί την εγγραφή, στην οποία προβαίνουν οι συμβαλλόμενοι χρησιμοποιώντας κωδικούς taxis & asfalia, που άλλωστε επιτρέπουν την είσοδό τους σε εγκαταστάσεις και πάρκα ιθαγένειας. Αντίστοιχο δικαίωμα έχουν και ιδιώτες συγγραφείς, εφόσον τυπικά δεν αποδέχονται τα σωματικά ως ισότιμα των πνευματικών δικαιωμάτων.

Στην εξέλιξή του το πρόγραμμα δεν αποκλείει επισκέψεις προσωπικών συγγραφέων κατ’ οίκον, για στενότερη γνωριμία με τους αναγνώστες, ενώ αντιστρόφως συλλήψεις και απαγωγές συγγραφέων αναμένεται να υπερκαλύψουν τον προγραμματισμό κάθε λέσχης ανάγνωσης. Στο μέλλον προβλέπεται επίσης η συμμετοχή εκπαιδευομένων και εκπαιδευτικών με φιλοδοξίες έκδοσης των πεπραγμένων τους, ασθενών που προσβλέπουν στην εξιστόρηση του νοσήματος τους και επαγγελματιών που επιθυμούν να εκθέσουν τις αποτυχίες τους ως παραδείγματα προς αποφυγήν.

Για την ώρα, κλάδοι και ειδικότητες που θα συμμετέχουν περιλαμβάνουν συγγραφείς ελαφρο-λαϊκών δοκιμίων ή βιβλιοκρισιών, σθεναρούς δοκιμαστές εσωρούχων της ψυχής και όσους μέλλεται να επικεντρωθούν σε νουβδέλες, δηλαδή τα πολύ συντομότερα μυθιστορήματος εκείνα κείμενα που κολλούν στο μυαλό. Εξάλλου είναι γνωστό ότι όλοι οι συγγραφείς κατεβαίνουν από τα Άγραφα καθ’ οδόν προς την περιοχή Ημιμαθείας, όπου σινικοί τροχοί παράγουν ροδάκινα. Επομένως, μια συνάφεια λαγνείας και άγνοιας δημιουργεί τη βαρετή εκείνη διάρκεια εν αναμονή ενός Ο μικρόν, που θα καθιστά την ανία άνοια, ενώ όσοι δεν επιλέγονται αναζητούν ψυχοφόρους ανά περιφέρεια εκλογικής μετεμψύχωσής τους.

Επιπλέον, συζητείται η επαναφορά στην υπηρεσία συγγραφέων που είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν προληπτικά κατά του ιού των ξένων λέξεων, με πρόσχημα ή επιχείρημα ότι ούτε μια λέξη δεν είναι πια δική μας, εφόσον ξένες τράπεζες θεμάτων αρνούνται να πιστοποιήσουν λεξιλογικά αντιδάνεια. Διαβεβαιώσεις έχουν δοθεί σε συγγραφείς της διασποράς ότι πιέσεις ασκούνται για τη συμπερίληψή τους σε αντίστοιχα προγράμματα στο εξωτερικό, που θα δημιουργηθούν σε απομίμηση της ελληνικής πρωτοβουλίας. Ενώ άλλοι θα διαβάζουν για αυτούς, καλούνται να καταθέσουν αιτήσεις ενδιαφέροντος στις προξενικές αρχές ή αυτοπροσώπως στο οικείο τμήμα της λογοτεχνικής αστυνομίας.

Εν πάση περιπτώσει, η διαδικασία εγγραφής στο πρόγραμμα «Προσωπικός συγγραφέας» προβλέπεται εξαιρετικά απλή. Θα χρειάζεται μόνον ένα κλικ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εΛίτ (eLite), που υπάγεται στο σύστημα θερμιδομετρικά φωτισμένων επηρεαστών “αριστοκρατία λάιτ”, υπό τις ευλογίες διεθνών influencers. Αρχικά δυνατότητα να εγγραφούν θα έχουν ημεδαποί που άρχισαν φροντιστήριο, ενώ κάθε χρόνο η ηλικία θα μειώνεται έως το όριο των εννέα μηνών πριν από τη γέννηση. Αναμένεται πλήρης κάλυψη του εγχώριου πληθυσμού, που θα περιλαμβάνει αλλοδαπούς, προσωρινούς ή μόνιμους.

Κάθε άτομο θα έχει δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό συγγραφέα. Μετεγγραφή σε άλλον θα επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, εκτός αν εν τω μεταξύ έχει επικρατήσει νεότερο λογοτεχνικό ρεύμα. Άτομα που μετακινούνται σε άλλη περιφέρεια θα έχουν το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής, όπως θα πιστοποιείται από το Αναγνωριστικό Μητρώο Κάρτας Αναγνωστών (ΑΜΚΑ).

Κάθε άτομο θα επιλέγει ελεύθερα από εκείνους που συμμετέχουν ως προσωπικοί συγγραφείς στην περιοχή όπου διαμένει. Αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν συγγραφείς, ενθαρρύνεται να αρχίσει να γράφει το ίδιο. Επιτρέπεται όμως να επιλέξει συγγραφέα από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας (ηλεκτρονικά, σήματα Μορς, σήματα καπνού, μέντιουμ κ.ά.). Όλες οι αιτήσεις γίνονται αποδεκτές μέχρι να συμπληρωθεί το νόμιμο όριο εγγεγραμμένων ανά συγγραφέα, που θα προσδιορίζεται από τον αριθμό πωλήσεων των πλέον ευυπόληπτων ή ευπώλητων βιβλίων τον προηγούμενο χρόνο. Άτομα που ήδη έχουν προσωπικό συγγραφέα δεν απαιτείται να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες και καλά να πάθουν. Σε άγονες περιοχές αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα επιλογής προσωπικού συγγραφέα που είναι νεκρός ή έχει προσδιορίσει ημερομηνία αυτοκτονίας.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο πρόγραμμα. Καλό όμως είναι να το επιλέξουν όσοι δεν θέλουν να πάνε αδιάβαστοι.ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

(Λογοτεχνικά προβλήματα της καθημερινής ζωής)

Λογοτεχνία & θέρμανση / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Λογοτεχνική ακρίβεια / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Επιβραβεύσεις / τοκογλυφίες / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Σύσταση για δημιουργία λογοτεχνικών αποθεμάτων / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Ιός & πανδημία της λογοτεχνίας / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: